Deligate

Τη Λέσβο τη γνωρίζουμε όλοι μας. Όμως πως τη γνωρίζουμε; Ως έναν τόπο με ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα; Ή ως έναν τόπο που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της προσφυγικής κρίσης; Όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχθούμε οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε γνωρίζει τη Λέσβο λόγω των φυσικών της ομορφιών ή των τοπικών της προϊόντων. Αλλά ως ένα από τα νησιά (για να μην ξεχνάμε και τη Σάμο και τη Χίο) που βίωσε έντονα την προσφυγική κρίση.

Χάρη στην εγγύτητά της με τις τουρκικές ακτές, σχεδόν 850.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν, έχουν περάσει από τη Λέσβο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, αναζητώντας μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή. Ένα νησί περίπου 85.000 κατοίκων βίωσε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Και εκατομμύρια Έλληνες και ευρωπαίοι πολίτες έμαθαν τη Λέσβο ως έναν τόπο συνάντησης για το δράμα και τον ανθρώπινο πόνο. Ενώ, στην πραγματικότητα, η Λέσβος είναι ένα μέρος που έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στον κόσμο.​

Κάπου εκεί γεννήθηκε το ΣynLesvos Project. Ως το όνειρο μερικών ντόπιων. Να ξανασυστήσουν το νησί τους, τη Λέσβο. Να προβάλουν τον γαστρονομικό πλούτο της Λέσβου μέσα από εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Να βοηθήσουν τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς εκλεκτών προϊόντων να γίνουν διεθνώς γνωστοί. Να βοηθήσουν επίσης ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και όλα αυτά μαζί. Πως; Έχοντας στον πυρήνα της λειτουργίας τους τη φιλοσοφία 1-για-1.

Τι σημαίνει το 1-για-1 στην πράξη; Δημιουργούν και διαθέτουν από το e-shop τους εξαιρετικής αισθητικής καλάθια δώρων με λεσβιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας (ούζο, ελιές, ελαιόλαδο, μαρμελάδες σύκου, λαδοτύρι κλπ) και για κάθε κουτί που πωλείται, δωρίζουν μια τσάντα με εποχιακά βασικά τρόφιμα που προέρχονται και πάλι από τοπικούς παραγωγούς σε μια οικογένεια που έχει ανάγκη.

Ως deligate χαιρετίζουμε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία που όχι μόνο ενισχύει την προβολή και την ανάπτυξη των πιο δημιουργικών τοπικών παραγωγών αλλά πολύ περισσότερο αναδεικνύει την χαμένη αξία της αλληλεγγύης προς όλους τους ευάλωτους ανθρώπους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΣynLesvos project δείτε εδώ