Deligate

Τα Ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα μετά την τελευταία καταχώριση ονομασίας στον κατάλογο της Ε.Ε ανέρχονται σε 275. Αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος. Κάνουμε την πρόβλεψη ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε τα 300 καθώς συνεχώς εμφανίζονται νέες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες που μας δείχνουν ότι οι Έλληνες παραγωγοί ανακαλύπτουν την αξία της προστασίας των μοναδικών ποιοτικών προϊόντων που παράγουν.

Τον προηγούμενο μήνα συζητούσαμε για τις νέες ΠΟΠ γεύσεις από το Βόρειο Αιγαίο. Τώρα τα θετικά νέα έρχονται από την άλλη άκρη της Ελλάδας. Όχι από μια, αλλά από δύο περιοχές. Την Τριχωνίδα και την Καστοριά.

Ας ξεκινήσουμε από την Τριχωνίδα

Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας. Με έκταση περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν αποτελεί μόνο έναν υδάτινο όγκο από τον οποίο αντλείται νερό για να ποτιστούν οι ελαιώνες και οι κάμποι της περιοχής. Είναι ένα υδάτινο οικοσύστημα με μεγάλη οικολογική και αλιευτική αξία. Στη λίμνη Τριχωνίδα διαβιεί, άγνωστο από πότε, η γνωστή αθερίνα. Ένα ευρύαλο είδος θαλασσινής προέλευσης, πελαγικό και με ομαδικό τρόπο διαβίωσης. Εγκλωβίστηκε στη λίμνη και αναπαράγεται με επιτυχία στο γλυκό νερό.

Αθερίνα ΤριχωνίδαςΧρόνια τώρα οι ντόπιοι αλιείς την ψαρεύουν τη νύχτα. Τα εργαλεία τους; Λάμπες που συγκεντρώνουν τα ψάρια, δίχτυα που τα εγκλωβίζουν και απόχες που τα συλλέγουν. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας έχει ήδη τηγανιστεί για να συνοδεύσει το τσίπουρο στα τραπέζια των κατοίκων της παραλίμνιας περιοχής.

Για την αθερίνα αυτή, την αθερίνα Τριχωνίδας ανέλαβε πρόσφατα την πρωτοβουλία το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών «Act now-παρέμβαση τώρα» να την αναγνωρίσει και να την καταχωρίσει στο Μητρώο των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της Ε.Ε.

 

 

Και συνεχίζουμε στην Καστοριά

Μπορεί να είναι ξακουστή για τις γούνες της και τη λίμνη της αλλά είναι το ίδιο περήφανη και για την εκπροσώπησή της στον ευρωπαϊκό κατάλογο με τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.

Με την Καστοριά έχουν συνδέσει το όνομά τους τα ξακουστά ΠΓΕ φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς και τα απολαυστικά κόκκινα ΠΓΕ Μήλα Καστοριάς. Ωστόσο αν ψάξουμε λίγο πιο διεξοδικά θα διαπιστώσουμε ότι με την Καστοριά, όπως και με άλλες βορειοελλαδικές περιοχές συνδέεται και η παραγωγή αρκετών ακόμη προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης ή Γεωγραφική Ένδειξη. Μεταξύ αυτών η πασίγνωστη ΠΟΠ Φέτα, τα επίσης λευκά τυριά ΠΟΠ Μανούρι και ΠΟΠ Μπάτζος, τα κίτρινα ΠΟΠ Κασέρι και ΠΟΠ Κεφαλογραβιέρα και τα γνωστά αποστάγματα Ούζο Μακεδονίας και Τσίπουρο Μακεδονίας και οι οίνοι ΠΓΕ Καστοριά.

μέλι Καστοριάς

Πλησιάζει όμως η ώρα η Καστοριά να διευρύνει την εκπροσώπησή της. Αυτή τη φορά σειρά έχει το Μέλι Καστοριάς. Ένα ιδιαίτερο μέλι που παράγεται σε ένα σπάνιο οικοσύστημα όπως είναι αυτό των ορεινών όγκων της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόσφατα υπογράφτηκε σύμβαση της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση της σχέσης του μελιού Καστοριάς και της γεωγραφικής περιοχής προέλευσής του. Η γνώση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί μια ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών, για τη διασφάλιση ποιότητας και την προστασία του καταναλωτή. Η μελέτη των αποτελεσμάτων θα αναδείξει τυχόν σημεία διαφοροποίησης και μοναδικότητας του προϊόντος σε σχέση με τα υπόλοιπα ομοειδή.

 

Η ομάδα του deligate εύχεται και στις δύο πρωτοβουλίες καλή επιτυχία