Deligate

Πριν 3 μήνες περίπου στο άρθρο μας με τίτλο «ούτε μια ελίτσα δεν είμαστε ικανοί να προστατέψουμε» σημειώναμε ότι η ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ παραμένει απροστάτευτη στη συμφωνία E.E. – Κίνας διότι η Ελλάδα μετέτρεψε τον όρο Καλαμάτα σε κοινή ποικιλία ελιάς. Μέχρι τη μέρα εκείνη είχαν προηγηθεί σημαντικές ενέργειες από τον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) οι οποίες και συνεχίζονται.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 αναμένεται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από δύο αναβολές, η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ έναντι της απόφασης του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Η υπόθεση αφορά στο νόμιμο της ένταξης του όρου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ».

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του κ. Πεϊιμανίδη που δημοσιεύθηκε στο olivenews.gr ο όρος «KALAMATA» έχει καταστεί κοινός στη χρήση από οποιονδήποτε καλλιεργεί και τυποποιεί ελιές ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ» σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και με οποιαδήποτε συνταγή.  Έτσι κυκλοφορούν σήμερα, με τις ευλογίες πλέον της Ελλάδος, ελιές με την εμπορική ονομασία «KALAMATA OLIVES» που παράγονται με “καρδιά και ψυχή” στη Ν. Αφρική, με σπορέλαιο στην Αυστραλία, και μεταξύ άλλων, εισάγονται από την Αίγυπτο στην Ιταλία όπου τυποποιούνται για μετέπειτα εξαγωγή στην Αμερική.

Ανεξάρτητα από την απόφαση που θα ληφθεί όπως σημειώνει και ο κ. Πεϊμανίδης στο παραπάνω άρθρο του  η προστασία και περαιτέρω στήριξη όλων των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) της χώρας είναι μονόδρομος και για το λόγο αυτό δεν καταργούμε ονομασίες ΠΟΠ, δεν τις υπονομεύουμε, και σίγουρα δεν τις μετατρέπουμε σε κοινούς όρους προς χρήση του καθενός . . . για καλό όλων μας. Εξάλλου όταν αναφερόμαστε στα ΠΟΠ προϊόντα της Ελλάδας αναφερόμαστε στα αληθινά προϊόντα της ελληνικής γης