Deligate

Τον κότινο τον ξέρουμε από την αρχαιότητα. Είναι το στεφάνι από κλαδί αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα συμβολικό βραβείο το οποίο αποτελούσε μια διαχρονική τιμή για όσους κατάφερναν να διακριθούν. Τον συμβολισμό αυτό αναβιώνει εδώ και μερικά χρόνια η Λέσχη φίλων ελαιολάδου και ελιάς Φίλαιος βραβεύοντας με τον Κότινο τους νικητές στους διαγωνισμούς ελαιολάδου που διοργανώνει από το 2016.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων δεν μπορούμε παρά μόνο να δώσουμε τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια στις ελληνικές επιχειρήσεις που απέσπασαν τα βραβεία του διαγωνισμού Κότινος 2021 στην κατηγορία Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ – ΠΓΕ.  Πρόκειται για 12 επιχειρήσεις που παράγουν και φέρνουν κοντά μας 7 ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιόλαδα από τους τόπους που όλοι αγαπάμε.

 

Ελαιόλαδο ΠΟΠ Μάκρης

Ένα ελαιόλαδο από τη βορειότερη καλλιέργεια ελιάς στην Ελλάδα. Εξάγεται από καρπούς της γηγενούς ποικιλίας «Ελιά Μάκρης» και μας έρχεται από τον υπεραιωνόβιο ελαιώνα της Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής μας δίνει αυτό το εξαιρετικής ποιότητας βραβευμένο ελαιόλαδο. Με φρουτώδες άρωμα και, νότες βοτάνων, μαργαρίτας και κατιφέ στο αρχικό στάδιο της συλλογής και, χαμομηλιού προς το τέλος της περιόδου. Με γεύση ελαφρώς πικρίζουσα και πικάντικη!

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πλέον πρόσφατη καταχώριση ονομασίας στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ ελαιολάδων απέδειξε σε όλους ότι ακόμη και στην ακριτική Θράκη η παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να είναι εξαιρετικά ποιοτική. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στην ΚΥΚΛΩΠΑΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΑΡΓΥΡΗ ΚΕΛΙΔΗ ΑΕ και στο ελαιόλαδο Ages που απέσπασε το ασημένιο βραβείο στην ισχυρή ένταση φρουτώδους

 

Ελαιόλαδο ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης 

Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που κρύβει μέσα του την αυθεντική γεύση της ελιάς της Κρήτης. Παράγεται από κορωνέϊκη ελιά την οποία συλλέγουν από τα δέντρα είτε με την τεχνική του ραβδισμού είτε με το χέρι. Με ζωηρό πρασινοκίτρινο χρώμα, μέτρια ρευστότητα, άρωμα… κρητικής ελιάς και φρουτώδη, ελαφρώς πικρή, γεύση κατάφερε να κερδίσει τους κριτές του διαγωνισμού.

Η TERRA CRETA με το ελαιόλαδο της Terra Creta estate ΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων δεν θα μπορούσε παρά μόνο να κερδίσει το χρυσό βραβείο στη μεσαία ένταση φρουτώδους. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού η εταιρία έχει θέσει ως στόχο να κάνει το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο της περιοχής του Κολυμβαρίου γνωστό σε όλο τον κόσμο. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στην Terra Creta όχι μόνο για το συγκεκριμένο βραβείο. Πολύ περισσότερο γιατί κατάφερε με ένα άλλο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδό της, το Grand Cru, να κερδίσει και το χρυσό βραβείο ποιότητας Mario Solinas, του πιο σημαντικού διεθνούς διαγωνισμού του κλάδου του ελαιολάδου. Ένα βραβείο που είχε χρόνια να έρθει στην Ελλάδα.

Ελαιόλαδο ΠΓΕ Λέσβος

Μια ιδιαίτερη ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται αποκλειστικά στην Λέσβο μας χαρίζει ένα εξίσου ιδιαίτερο ελαιόλαδο. Το παρθένο ελαιόλαδο της Λέσβου παράγεται από την «Κολοβή» ποικιλία ελιάς. Οι μικροί ελαιώνες του νησιού και η ιδιαίτερη φροντίδα των παραγωγών, μας χαρίζουν ένα ελαιόλαδο εκλεκτό: λαμπερό, κιτρινοπράσινο με έντονο χαρακτηριστικό άρωμα ελιάς. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μια χωριάτικη σαλάτα με ένα μεγάλο κομμάτι φέτας είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να ανακαλύψετε όλη του την γεύση!

Το ελαιόλαδο ΠΓΕ Λέσβος το τιμά εδώ και χρόνια η εταιρία ΡΑΦΤΕΛΗ ΠΡΩΤΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ.  Το ασημένιο βραβείο στη μεσαία ένταση φρουτώδους που κέρδισε το ελαιόλαδο της Aegaea PGI Lesvos αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη σταθερή της δέσμευση στην παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας. Ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι και τα επόμενα χρόνια.

Ελαιόλαδο ΠΓΕ Ολυμπία

Ένα ελαιόλαδο με πατρίδα την Ολυμπία. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Ολυμπίας παράγεται από «Κορωνέϊκη» και «Κολλυρεική» ελιά. Έχει λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα, είναι αρκετά παχύρευστο και η γεύση του είναι ευχάριστη και φρουτώδης. Το έντονο άρωμα του το οφείλει στο μικροκλίμα της περιοχής.

Οι διακρίσεις για το ελαιόλαδο ΠΓΕ Ολυμπία πολλές.

Η εταιρία MEDITERRE EUROFOOD AE ως άξιος πρεσβευτής του ΠΓΕ Ολυμπία απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στη μεσαία ένταση για το ελαιόλαδο της Mediterre Olympia PGI Organic. Τη συγχαίρουμε θερμά και είμαστε βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια θα μας εντυπωσιάσει ακόμη περισσότερο.

Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν και στην HELLENIC FIELDS για τον έπαινο που έλαβε το ελαιόλαδό της ena ena Ultra Superior PGI Olympia συμμετέχοντας στην κατηγορία μεσαία ένταση φρουτώδους.

Οι έπαινοι που δόθηκαν από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού στα ελαιόλαδα Kladeos PGI Olympia και Lapithas Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΓΕ Ολυμπία αποτελούν μια ακόμη επιβράβευση της ΛΑΠΙΘΑΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ για την εμμονή της στην ποιότητα.

 

Ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης 

Ένα δώρο της Κρήτης στην μεσογειακή μας διατροφή! Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά παράγεται από 2 ποικιλίες ελιάς: την «Κορωνέϊκη» και την «Τσουνάτη». Οι ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν όλα τα μυστικά για την σωστή ανάπτυξη κάθε ποικιλίας, γι’ αυτό οι σοδειές τους έχουν τον καλύτερο καρπό! Έτσι, το ελαιόλαδο των Χανίων αποκτά την χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση που το ξεχωρίζει και το ζωηρό πρασινοκίτρινο χρώμα του.

Άξιος πρεσβευτής του υπέροχου αυτού ελαιολάδου από τη Δυτική Κρήτη το Minos της ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΙΚΕ το οποίο απέσπασε το χάλκινο βραβείο στη μεσαία ένταση φρουτώδους. Τα θερμά μας συγχαρητήρια

Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου Κρήτης 

Ένα από τα καλύτερα και πιο φημισμένα ελαιόλαδα! Το έδαφος, η φύση και το ξηρό κλίμα της Σητείας χαρίζουν στην «κορωνέϊκη» ελιά το ιδανικό κλίμα για να παράξει ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με πολύ χαρακτηριστική και έντονη γεύση. Το χρώμα του πρασινοκίτρινο και το άρωμα του γεμάτο μυρωδιές από την ανατολική Κρήτη!

Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας δεν θα ήταν το ίδιο, αν δεν είχε την φροντίδα των παραγωγών και την πίστη τους στην παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς! Το στοιχείο αυτό φαίνεται ότι το έχουν κατανοήσει απόλυτα και οι τρεις εταιρίες που κατάφεραν να αποσπάσουν επαίνους στη κατηγορία μεσαία ένταση φρουτώδους του διαγωνισμού.

Συγχαίρουμε θερμά την ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕΕ για το ελαιόλαδο Terra Ζakros το οποίο καταφέρνει να κερδίσει μια ακόμη βράβευση για τη φετινή χρονιά.

Επίσης, δεν μπορούμε παρά μόνο να συγχαρούμε την την Olivartia για το ελαιόλαδο της Olivartia by Xilouris Family PDO Sitia Lasithiou Kritis καθώς και την εταιρία Nutricreta – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΔΑΝΑΚΗΣ της οποίας το ελαιόλαδο Sitia Oleum nature’s gift συνεχίζει για μια ακόμη χρονιά να συγκεντρώνει βραβεύσεις

 

 

Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα

Ένα ελαιόλαδο πραγματικό διαμάντι! Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στην Καλαμάτα έχει χαμηλή οξύτητα, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, και μοναδική γεύση! Πλούσια, φρουτώδης, ελαφρά πικρή αλλά και λίγο πικάντικη. Έχει υπέροχο άρωμα φρεσκοκομμένης ελιάς και εντυπωσιακό πρασινοκίτρινο χρώμα. Χάρη στο ιδιαίτερο κλίμα και το γόνιμο έδαφος της Μεσσηνίας, μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα από τα πιο αυθεντικά δώρα της φύσης στο πιάτο μας!

Από τις πολυάριθμες εταιρίες που είναι πιστοποιημένες για την παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα στο διαγωνισμό διακρίθηκαν δύο ιδιαίτερα γνωστές. Οι διακρίσεις που έχουν καταφέρει να κερδίσουν και οι δύο εταιρίες είναι πια τόσο πολλές που μόνο είδηση δεν μπορεί να θεωρείται πλέον η βράβευσή τους.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια στην ΑΓΡΟ.ΒΙΜ. ΑΕ για το Iliada Kalamata PDO ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο που αποτελεί σημαντικό πρεσβευτή, σε όλο τον κόσμο, του μόχθου των ελαιοπαραγωγών μας.

Επιπλέον, συγχαίρουμε θερμά και τη NUTRIA AE για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ιωνίς ΠΟΠ Καλαμάτα το οποίο αποδεικνύει την αφοσίωσή της σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Ο Διαγωνισμός IOOC KOTINOS είναι ο μόνος διαγωνισμός αξιολόγησης εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων στην χώρα μας, ο οποίος πραγματοποιείται με τα αυστηρά κριτήρια του διεθνώς καταξιωμένου διαγωνισμού MARIO SOLINAS του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (ΔΣΕ). Για να δείτε τους νικητές του διαγωνισμού και στις άλλες κατηγορίες κάντε κλίκ εδώ