Deligate

Πολύ λίγοι. Μόνο 12 στους 100 Έλληνες γνωρίζουν το ευρωπαϊκό σήμα για τα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) και 18 στους 100 γνωρίζουν το αντίστοιχο σήμα για τα προϊόντα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε). Ευτυχώς τα ποσοστά είναι καλύτερα για τα βιολογικά προϊόντα των οποίων το σήμα είναι αρκετά πιο αναγνωρίσιμο (≈50%).

Αναμφίβολα τα χαμηλά αυτά ποσοστά αναγνωρισιμότητας, τα οποία αναφέρονται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο με θέμα «Ευρωπαίοι, Γεωργία και Κοινή Γεωργική Πολιτική» θα πρέπει αν μη τι άλλο τουλάχιστον να προβληματίσουν τους Ευρωπαίους αλλά και τους Έλληνες πολιτικούς που σχεδιάζουν, υλοποιούν και προσαρμόζουν την πολιτική της Ε.Ε για τα προϊόντα ποιότητας από το 1992 μέχρι και σήμερα.

Φέτος κλείνουν 30 χρόνια εφαρμογής της πολιτικής της Ε.Ε που αφορά όλα εκείνα τα ιδιαίτερα προϊόντα που παράγονται στους τόπους της Ευρώπης. 30 χρόνια μιας πολιτικής που επιχειρεί να διαμορφώσει μια ενιαία εικόνα όχι για τα προϊόντα ποιότητας που παράγονται στα Κράτη Μέλη αλλά για την ιδιαιτερότητα και την αξία όλων αυτών των προϊόντων που συνθέτουν την παράδοση και τον πολιτισμό της διατροφής των πολιτών της. Αν μόνο 2 στους 10 πολίτες της Ε.Ε γνωρίζουν τα σήματα ποιότητας που αφορούν στα προϊόντα αυτά τότε μάλλον χρειάζεται να εξεταστεί εκ νέου ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική αυτή επικοινωνείται και ακουμπά τον μέσο πολίτη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ε.Ε

Είναι πράγματι τόσο δύσκολο προϊόντα που είναι διάσημα και φημισμένα να μην μπορούν μετά από 30 χρόνια να συνδεθεί στο μυαλό των καταναλωτών ότι πρόκειται για προϊόντα που προστατεύονται από την Ε.Ε; Πόση προσπάθεια και πόσοι πόροι άραγε χρειάζονται για να φτάσει στον μέσο καταναλωτή το μήνυμα ότι ονομασίες προϊόντων όπως Φιστίκι Αιγίνης, Μανταρίνι Χίου, Γραβιέρα Κρήτης, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Οίνοι Νεμέας, Τσίπουρο Τυρνάβου και άλλες ακόμη πιο φημισμένες επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν μόνο προϊόντα που παράγονται βάσει πολύ συγκεκριμένων προδιαγραφών και προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές; Και ότι οι ονομασίες αυτές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε προϊόντα παραπλήσιου τύπου, μορφής και σύστασης;

Ο ευρύτατος κατάλογος των προϊόντων της Ελλάδας με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις αριθμεί πλέον 275 προϊόντα και δεν αφήνει απ’ έξω ούτε τον πιο μικρό τόπο της Χώρας μας. Όπως επίσης δεν αφήνει και κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Εμπεριέχει μια τεράστια υπεραξία που ακόμη παραμένει αναξιοποίητη σε μεγάλο βαθμό.

Ως deligate  επιχειρούμε τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από μια πλούσια αρθρογραφία και μέσα από συνεργασίες με επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα να αναδείξουμε την αξία αυτή. Και δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε όσο οι συνεργασίες αυτές διευρύνονται.