Deligate

Είναι οι πρώτες που κατάφεραν να εγγράψουν από τις αρχές του 2022 νέα προϊόντα στο Μητρώο που τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις. Κάποια από αυτά όπως συμβαίνει και με πολλά ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά εκτός της περιοχής παραγωγής τους. Αυτό όμως δεν μειώνει ούτε την αξία τους, ούτε προδιαγράφει την μελλοντική τους πορεία. Πάμε να τα γνωρίσουμε!

 

ΠΓΕ Uvs chatsargana

Η πρώτη χρονικά καταχώριση για το 2022 έρχεται από την μακρινή μας Μογγολία. Πρόκειται για την ΠΓΕ Uvs chatsargana (στα μογγολικά Увс чацаргана). Είναι μια ονομασία που αφορά τα μούρα από το ιπποφαές που καλλιεργείται στην επαρχίας Uvs της βορειοδυτικής Μογγολίας. Τα μούρα έχουν χρώμα κίτρινο ή πορτοκαλί και ελλειπτικό σχήμα. Η δε σάρκα τους είναι ζουμερή και έχει αρωματική οσμή και ξινή γεύση. Ανάλογα με την εποχή της συγκομιδής, το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, ο καρπός είτε είναι ζουμερός και χρησιμοποιείται για την παραγωγή χυμών είτε είναι γεμάτος λιπαρές ουσίες και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελαίων. Ο παραδοσιακός νομαδικός τρόπος ζωής του πληθυσμού της Μογγολίας απαιτούσε, ιστορικά, ειδική διατροφή, η οποία αποτελούνταν κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Κατά συνέπεια, πολλοί Μογγόλοι έπασχαν από διατροφικές ελλείψεις, ιδίως ελλείψεις βιταμινών. Φαίνεται ότι στο δυτικό τμήμα της Μογγολίας, στην περιοχή της Uvs, όπου το ιπποφαές ήταν ενδημικό φυτό και τρωγόταν, οι κάτοικοι είχαν καλύτερη υγεία σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησαν μελέτες σχετικά με το άγριο ιπποφαές, το 1960, και φυτεύτηκαν διάφορες επιλεγμένες ποικιλίες του εν λόγω φυτού σε ορισμένα μέρη της επαρχίας Uvs. Χάρη στις ειδικές του ιδιότητες και στα θρεπτικά συστατικά του, το προϊόν «Увс чацаргана/Uvs chatsargana» είναι φημισμένο τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αναγνωρίζονται κυρίως από τους καταναλωτές σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ιδίως στην Ιαπωνία και την Κορέα, όπου το προϊόν «Увс чацаргана/Uvs chatsargana» χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιολογικών χυμών και καλλυντικών προϊόντων.

ΠΟΠ ελαιόλαδο Bračko maslinovo ulje

Το επόμενο προϊόν που καταχωρίστηκε ως ΠΟΠ είναι από την κοντινή μας Κροατία. Είναι ένα ελαιόλαδο που παράγεται στο νησί Brač της Κροατία όπου υπάρχουν ελαιόδεντρα εδώ και πάνω από 2000 χρόνια. Ιστορικά, η ελιά είναι η σημαντικότερη καλλιέργεια στο νησί του Brač και πλέον αποτελεί σύμβολο του νησιού. Οι κάτοικοι του Brač έχουν προσαρμόσει το περιβάλλον τους ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καλλιέργειας ελαιόδεντρων και επέλεξαν την ποικιλία «Oblica» ως την καταλληλότερη ποικιλία. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του «Bračko maslinovo ulje» προκύπτουν από την υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις. Η συνολική ποσότητα φαινολικών ενώσεων στο «Bračko maslinovo ulje» υπερβαίνει τα 300 mg/kg ελαίου. Το «Bračko maslinovo ulje» έχει διατηρήσει τη φήμη του μέχρι σήμερα χάρη στην αδιάλειπτη παραγωγή του από τον δέκατο έκτο αιώνα και στη διαρκή βελτίωση των γεωργικών τεχνικών και της τεχνολογίας μεταποίησης των ελιών σε ελαιόλαδο.

ΠΟΠ Carne Ramo Grande

Μας έρχεται από τις Αζόρες νήσους της Πορτογαλίας. Πρόκειται για μοσχαρίσιο κρέας που προέρχεται από ζώα της φυλής Ramo Grande. Το κρέας είναι τρυφερό, χυμώδες, νόστιμο, μη λιπαρό στην αφή και με έντονο κόκκινο χρώμα. Το χρώμα του γίνεται ακόμη πιο έντονο κατά την επαφή με τον αέρα καθώς και όσο μεγαλύτερο σε ηλικία είναι το ζώο από το οποίο προέρχεται. Που οφείλει τα χαρακτηριστικά του; Στα ηφαιστειογενή εδάφη των νήσων που είναι πλούσια σε οργανική ύλη και κάλιο και στο εύκρατο θαλάσσιο κλίμα τα οποία ευνοούν ιδιαίτερα την παραγωγή χορτονομής, κάτι που σημαίνει ότι τα ζώα μπορούν να βοσκούν 365 μέρες τον χρόνο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι της φυλής Ramo Grande θεωρούν τους εαυτούς τους θεματοφύλακες μιας μοναδικής γενετικής κληρονομιάς. Μιας κληρονομιάς που επιμένουν να διατηρούν από γενιά σε γενιά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που ο μέσος αριθμός ζώων ανά εκμετάλλευση είναι χαμηλός, η επιβίωσή τους μέχρι σήμερα είναι απόδειξη του ισχυρού συναισθηματικού δεσμού των ανθρώπων με τα ζώα αυτά.

 

ΠΓΕ Ceylon Cinnamon

Στα Ελληνικά… κανέλλα Κεϋλάνης. Ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή μπαχαρικά που από την αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί για την ωραία της γεύση αλλά και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Προέρχεται από το εσωτερικό του φλοιού ενός μικρού δένδρου που φύεται μόνο στη Σρι Λάνκα. Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και άρωμα εσπεριδοειδών με μια νότα μελιού. Το χρώμα της ποικίλλει από ανοιχτό καστανό έως ελαφρώς ερυθρωπό, ενώ η αλεσμένη κανέλα είναι χρυσοκίτρινη έως καστανόχρωμη. Υπάρχουν αρχεία που αναφέρονται στο εμπόριο του προϊόντος «Ceylon Cinnamon» και χρονολογούνται από τον καιρό των αρχαίων Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, των Αράβων, των Ενετών, αλλά και από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή εποχή. Οι Άραβες έλεγχαν το εμπόριο της κανέλας και κρατούσαν μυστική την προέλευση της για να μην χάσουν το μονοπώλιο. Η πρώτη αναφορά στην προέλευσή της ανάγεται μόλις στον 13ο αιώνα, όταν ένα αραβικό χρονικό έκανε λόγο για τον τόπο παραγωγής του πολύτιμου αυτού μπαχαρικού. Εκείνη την περίοδο, η κανέλα θεωρείτο πιο πολύτιμη και από τον χρυσό. Όλες οι μορφές του προϊόντος «Ceylon Cinnamon» έχουν μέτρια έως χαμηλή περιεκτικότητα σε κινναμαλδεΰδη και αμελητέες ποσότητες κουμαρίνης σε σύγκριση με την κασσία που χαρακτηρίζεται από υψηλές ποσότητες και των δύο ουσιών.