Deligate

Από την Κάρυστο, τον τόπο όπου γεννιέται η κορωνίδα των μελιών της Εύβοιας, ξεκίνησε πρόσφατα το ταξίδι του  το Μέλι Κισσούρι για να καταχωρηθεί στο επίσημο Μητρώο της Ε.Ε για τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης Το μέλι είναι μία τροφή που έχει βαθιές, μυθικές, σχεδόν θεϊκές ρίζες στην Καρυστινή γη. Εκεί, στο ευλογημένο όρος, την Όχη, ο Χείρωνας μετέδωσε με τρόπο μυσταγωγικό, τις  αγαθοεργές δυνάμεις του φυσικού κόσμου και κυρίως της μελισσοκομίας στους μαθητές του.  Οι τοπικοί θρύλοι όμως δίνουν στο ιδιαίτερο, μυθικό μέλι της Όχης, το κισούρι, ρόλο καταλυτικό στην θυελλώδη σχέση της Ήρας με το βασιλιά των θεών τον Δία. Το μέλι Κισσούρι είναι το φθινοπωρινό ερεικόμελο το οποίο παράγεται στην περιοχή της Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης που φύεται στην περιοχή. Η προσπάθεια για την αναγνώριση του κισσουρίσιου μελιού ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου πριν ένα χρόνο περίπου ως ανταπόκριση στο αίτημα των μελισσοπαραγωγών της Καρύστου για την ανάδειξη του κισσουρίσιου μελιού το οποίο, κατά το παρελθόν έχει τύχει σημαντικών διακρίσεων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το Μέλι Κισσούρι θα είναι το τρίτο ελληνικό μέλι που εντάσσεται στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της ΕΕ και αναμένεται να αποκτήσει βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές, αύξηση της αναγνωρισιμότητας του προϊόντος, και ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών.