Deligate

Οι γεωγραφικές ενδείξεις που προστατεύονται αφορούν σε:

  • ένα προϊόν από την Κολομβία, το «Bocadillo Veleño», ένα γλυκό φτιαγμένο με πολτό γκουάβα και ζαχαροκάλαμο και τυλιγμένο στα φύλλα του τοπικού φυτού bijao.
  • τρία προϊόντα από τον Ισημερινό, τον «Café de Galapagos» (κόκκοι καφέ), το «Maní De Transkutukú» (ένα φιστίκι που συλλέγεται με το χέρι) και το «Pitahaya Amazónica De Palora» (φρούτο).
  • έξι προϊόντα από το Περού: το «Aceituna de Tacna» (ελιά),  το «Cacao Amazonas Perú» (κακάο), τον «Café Machu Picchu-Huadquiña» (κόκκοι καφέ που καλλιεργούνται κοντά στις ιστορικές τοποθεσίες του Machu Picchu), τον «Café Villa Rica» (κόκκοι καφέ), το «Loche de Lambayeque» (ένα τοπικό φρούτο που χρησιμοποιείται σε γλυκά και αλμυρά παρασκευάσματα) και το «Maca Junín Pasco» (φυτικό προϊόν).

Η αναγνώριση των 10 γεωγραφικών ενδείξεων από την ΕΕ θεωρείται ως σημαντική για τη φήμη των συγκεκριμένων προϊόντων καθώς θα τύχουν προστασίας στην Ε.Ε από τυχόν απομιμήσεις. Επιπρόσθετα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει στα εισοδήματα των τοπικών παραγωγών, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των περιοχών παραγωγής και να βοηθήσει τις χώρες των Άνδεων να προωθήσουν τα ποιοτικά προϊόντα τους.

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Κολομβίας και του Περού ξεκίνησε να εφαρμόζεται προσωρινά από το 2013 ενώ ο Ισημερινός προσχώρησε στη συμφωνία το 2017. Το γεωργικό εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των τριών χωρών της Κοινότητας των Άνδεων αυξάνεται σταθερά από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας που παρέχει σε κάθε πλευρά προτιμησιακή πρόσβαση στις αντίστοιχες γεωργικές αγορές τους. Σύμφωνα με τη συμφωνία, περισσότερα από 10 Γεωγραφικές Ενδείξεις από τις τρεις χώρες των Άνδεων προστατεύονταν μέχρι τώρα, ενώ καλύπτονται επίσης 116 Γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ. Η εμπορική συμφωνία καθιστά δυνατή τη συνέχιση της προστασίας περισσότερων γεωργικών προϊόντων και από τα δύο μέρη.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και σημαντικός επενδυτής στις χώρες των Άνδεων. Το 2020, το συνολικό εμπόριο της ΕΕ με τις χώρες των Άνδεων ήταν περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι χώρες των Άνδεων εξάγουν στην ΕΕ γεωργικά προϊόντα (50,1%), αλιευτικά προϊόντα (14,5%) και ορυκτά προϊόντα (18,6%) ενώ η ΕΕ εξάγει κυρίως βιομηχανικά προϊόντα στις χώρες των Άνδεων (90%), ιδίως μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς (34%) και χημικά προϊόντα (24,7%).