Deligate

Βόρειο Αιγαίο, μια περιοχή που μας περιμένει να την ανακαλύψουμε. Ένα σύμπλεγμα λίγων μεγάλων και ακόμη λιγότερων μικρών νησιών που στέκονται απέναντι στα τουρκικά παράλια. Τα τελευταία χρόνια κερδίζουν τα φώτα της δημοσιότητας κυρίως λόγω του προσφυγικού ζητήματος. Σήμερα όμως τους δίνουμε τη χαρά να μας παρουσιάσουν τις νέες ΠΟΠ γεύσεις τους. Γεύσεις από αυθεντικά τοπικά προϊόντα που όλοι μας τα έχουμε δοκιμάσει ή τουλάχιστον τα έχουμε ακούσει. Ας τα γνωρίσουμε

 

Σαρδέλα Καλλονής

Επειδή στη Μυτιλήνη ξέρουν από ούζο βρήκαν, εδώ και χρόνια, και τον απόλυτο μεζέ για το συνοδεύουν. Η Σαρδέλα Καλλονής ή “παπαλίνα” όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, κερδίζει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο από την πρώτη δοκιμή. Η γευστική της υπεροχή και η υψηλή διατροφική της αξία, την έκαναν διάσημη. Όχι μόνο στη Λέσβο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και αφού είναι πλέον τόσο διάσημη είπε να δοκιμάσει την τύχη της. Αποφάσισε  να προσπαθήσει να καταχωριστεί στο Μητρώο της ΕΕ με τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Βέβαια η παραγωγή της δεν είναι πολύ μεγάλη. Για το λόγο αυτό σπάνια θα βρούμε την αυθεντική Σαρδέλα Καλλονής εκτός Μυτιλήνης. Μάλλον είναι προτιμότερο να επισκεφτούμε τη Μυτιλήνη για να την απολαύσουμε.  Και ο πιο κατάλληλος μήνας είναι ο Αύγουστος όταν γίνεται η γιορτή της σαρδέλας.

 

 

Μελίχλωρο Λήμνου

Το Μελίχλωρο ή Μελίπαστο Λήμνου είναι ένα τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Μπορεί να ξεκινάει τώρα την πορεία του για να καταχωριστεί στον ευρωπαϊκό κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων αλλά έχει ήδη μια σημαντική διάκριση. Ο τρόπος παρασκευής του έχει ήδη εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με τη διάκριση αυτή μάλλον θα είναι απίθανο να μην καταφέρει να αναγνωριστεί και ως ΠΟΠ. Τα ονόματά του φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Το πρώτο συνθετικό «μέλι-» και στις δύο ονομασίες φαίνεται να αποτυπώνει το χρώμα που αποκτά το τυρί μετά την ωρίμανσή του, ενώ το δεύτερο συνθετικό στον όρο Μελίπαστο (-παστο) σχετίζεται με το αλάτι. Ωστόσο, ο όρος Μελίχλωρο είναι κι ο επικρατέστερος εμπορικά τα τελευταία χρόνια, ο οποίος μάλλον σχετίζεται με την μαλακή δομή του τυριού. Το ιδιαίτερο στην τεχνολογία παρασκευής του είναι το πλύσιμο των τυριών, μετά την ξήρανσή τους, στη θάλασσα. Η γεύση του μοιάζει με αυτή της φέτας και είναι ιδανικό για σαγανάκι ενώ επίσης κάνει και πολύ καλή παρέα στα ζυμαρικά

 

Αρνάκι και Κατσικάκι Λήμνου

Σε λίγες μέρες εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων σε εθνικό επίπεδο για την εγγραφή τους στον κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων. Αν κανείς δεν εκφράσει αντίρρηση στη συνέχεια η αίτηση θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτίμησή μας είναι ότι σύντομα θα δούμε το Αρνάκι Λήμνου αλλά και το Κατσικάκι Λήμνου να στέκονται περήφανα δίπλα στους πρώτους εκπροσώπους της συγκεκριμένης κατηγορίας που είναι το Αρνάκι Ελασσόνας και το Κατσικάκι Ελασσόνας. Η εκτίμηση μας αυτή δεν είναι αυθαίρετη. Μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι το όνομα Λήμνος σύμφωνα με μια εκδοχή προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «ληίς = κοπάδι» και «μήλον = πρόβατο», δηλαδή νήσος κοπαδιών προβάτων αντιλαμβάνεται ότι, στη Λήμνο η εκτροφή αιγοπροβάτων έχει μακραίωνη ιστορία. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού πρόκειται για το πεδινότερο νησί του Αιγαίου, με πλούσια βοσκοτόπια που χαρίζουν στο κρέας των αιγοπροβάτων ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

 

Μέλι Άναμα Ικαρίας

Στο νησί του Ικάρου άναμα είναι το ρείκι. Ένας θάμνος με μικρά μοβ λουλουδάκια που εμφανίζονται το φθινόπωρο. Λουλουδάκια που οι μέλισσες τρελαίνονται να τρυγούν. Την αγάπη των μελισσών για το άναμα την κατανόησαν εδώ και χρόνια οι Νικαριώτες μελισσοκόμοι και μας προσφέρουν κάθε χρόνο το πολύ αυτό ιδιαίτερο μέλι. Με υψηλή θρεπτική αξία και με ηρεμιστικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες διεκδικεί την εγγραφή του στον κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων. Το ότι κρυσταλλώνει γρήγορα μη σας ανησυχεί.. είναι επειδή έχει μεγάλη ποσότητα γύρης.

 

 

Ευχή όλων μας είναι η προσπάθεια για την αναγνώριση όλων των προϊόντων να ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία. Τότε θα έχουμε μερικούς ακόμη λόγους να επισκεφτούμε τα υπέροχα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο και να απολαύσουμε όχι μόνο τα συγκεκριμένα αλλά και άλλα 24 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που έχουν ήδη καταχωριστεί στον Ευρωπαϊκό κατάλογο.