Deligate

Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας πιστές στο ραντεβού τους μας προσκαλούν και φέτος να απολαύσουμε ένα τριήμερο (2-4 Σεπτέμβρη) με πολύ Αγιωργίτικο και … πλούσιες εκδηλώσεις. Έκαναν την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση το 2004 και έκτοτε κάθε χρόνο είναι πιστές στο ραντεβού τους έχοντας πλέον αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό.

Φέτος μας υποδέχονται, ανοίγοντας τις πόρτες τους στις 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 μμ

με την Τελετή Έναρξης που περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό Masterclass που έχει επιμεληθεί ο

Master of Wine κ. Γιάννης Καρακάσης  με παράλληλη γευστική δοκιμή και μία ιδιαίτερη συναυλία με την μέτζο σοπράνο Μπέτυ Χαρλαύτη σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, κοντά στον Ναό του Δία στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας.

Στόχος του ξεχωριστού αυτού Masterclass είναι να ξεδιπλώσει όλα τα μυστικά της Νεμέας, δίνοντας έμφαση στα ξεχωριστά terroir της, και να αναδείξει την διαφορετικότητα της περιοχής καθώς ‘’η Νεμέα είναι ένα μωσαϊκό αμπελοτοπίων διαφορετικών εκθέσεων, υψομέτρων και εδαφών και αυτή η σύνθεση εκφράζεται στο κρασί μέσα από μεγάλη ποικιλία στυλ και ποιοτήτων.’’

Στη γευστική δοκιμή οι συμμετέχοντας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα μεγάλο αριθμό κρασιών εσοδειών από το 2015 μέχρι και το 2020.

Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Σεπτέμβρη τόσο ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας αλλά και αρκετά οινοποιεία μας περιμένουν για να μας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις τους, να μας δώσουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε γευστικές δοκιμές, να μας ταξιδέψουν στον κόσμο των βαρελιών, να μας αφήσουν να πατήσουμε σταφύλια, να γευτούμε συνταγές εμπνευσμένες απο τα υλικά που γεννά το αμπέλι και άλλα πολλά.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας

 

Λίγα λόγια για τη ζώνη ΠΟΠ Νεμέας

Η Νεμέα είναι τόπος με μεγάλη αμπελουργική παράδοση και μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας. Η ζώνη ΠΟΠ Νεμέας είναι η μόνη στην Ελλάδα που περιλαμβάνει δύο περιφερειακές ενότητες, την Αργολίδα και την Κορινθία. Η ανάβαση του Αγιωργίτικου στους ορεινούς όγκους της Νεμέας ξεκινά από τα 270 μέτρα υψόμετρο στο χωρίο Μαλανδρένι και φτάνει στα 850 μέτρα στο χωριό Κεφαλάρι. Οι διαφορές στο υψόμετρο, το ανάγλυφο, το μικροκλίμα και τη σύσταση του εδάφους δημιουργούν διαφορετικές «εκφράσεις» της ποικιλίας. Οι παράγοντες αυτοί έχουν χαρίσει στο Αγιωργίτικο τον χαρακτηρισμό «πολυδύναμη» ποικιλία, ο οποίος ουσιαστικά αναφέρεται στη δυνατότητα της να παράγει ένα ευρύ στυλ κρασιών, από φρέσκα και ροζέ μέχρι στιβαρά παλαίωσης και επιδόρπια γλυκά.