Deligate

Με πάνω από 1 δις τόνους τροφίμων να καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια ήταν θέμα χρόνου η καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού. Φέτος τη γιορτάζουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Για τη σημερινή ημέρα τουλάχιστον ας ακούσουμε τι έχουν να μας πουν τα τρόφιμα:

μαζέψτε μας,

χαρίστε μας,

αγοράστε μας,

δοκιμάστε μας,

απολαύστε μας.

Μπορεί από εμφάνιση να μη σκίζουμε αλλά … τη νοστιμιά μας την έχουμε.

 

Ακολουθώντας την προτροπή τους σας παρουσιάζουμε 10 tips για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

  1. Καταναλώνουμε στο σπίτι μικρότερες μερίδες
  2. Στο εστιατόριο μοιραζόμαστε τα μεγάλα πιάτα
  3. Μαγειρεύουμε για να χορτάσει το στομάχι και όχι τα μάτια
  4. Χρησιμοποιούμε τα περισσεύματα φαγητού σε άλλες συνταγές
  5. Αγοράζουμε μόνο ότι χρειαζόμαστε (πάντα με λίστα στο super market)
  6. Δεν αγνοούμε τα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν τέλεια εμφάνιση
  7. Ελέγχουμε συστηματικά τα υλικά στο ψυγείο μας
  8. Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο σε θερμοκρασίες 1-5ο C.
  9. Ελέγχουμε πάντα τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων πριν τα αγοράσουμε
  10. Μοιραζόμαστε ότι φαγητό μας περισσεύει με ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

 

Ας βάλουμε όλοι μας ένα μικρό λιθαράκι για να καταφέρουμε να μειώσουμε τη σπατάλη των τροφίμων αναλογιζόμενοι:

Έχει εντέλει καμία σημασία το σχήμα ενός καρότου ή ενός αγγουριού αν πρόκειται να το ψιλοκόψουμε και να το σερβίρουμε σε μια σαλάτα;

Έχει καμία σημασία αν ανοίξουμε ένα πακέτο μακαρόνια δύο μέρες μετά την αναγραφόμενη στη συσκευασία ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση;

Γνωρίζουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας ανάλωσης κατά προτίμηση και της ημερομηνίας λήξης ενός προϊόντος;