Deligate

Αν αλλάζαμε κάτι στην εισαγωγή του περσινού μας άρθρου με τίτλο «Υπήρχαν καλά νέα το 2020;» θα ήταν μόνο το έτος. Όπως και το 2020 έτσι και το 2021 έφυγε και μάλλον η αποχώρησή του δε στεναχώρησε ιδιαίτερα.

Και τι δεν έφερε αυτή η χρόνια! Πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, αστεροειδείς, κάθε είδους καταστροφές και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια παγκόσμια πανδημία που άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Και κάπου εκεί στα μεγάλα και καταστροφικά, κρυμμένες πίσω από τον φόβο, υπάρχουν και κάποιες ειδήσεις μικρές. Ειδήσεις που εύκολα τις προσπερνάμε. Μικρά σημάδια ότι η ζωή προχωράει ακόμα και στις πιο ζοφερές εποχές, ότι ο άνθρωπος σχεδιάζει το μέλλον ακόμα κι όταν αυτό είναι ρευστό.

Με μερικές τέτοιες μικρές ειδήσεις θα σας απασχολήσουμε σήμερα. Μικρές αλλά σημαντικές ειδήσεις που μας κάνουν περήφανους για τους τόπους μας και τα προϊόντα μας. Το 2021 εκτός από εικόνες καταστροφής είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολλές προσπάθειες για την καταχώριση νέων προϊόντων στο Μητρώο της Ε.Ε με τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Πάμε να τις θυμηθούμε μία προς μία.

Αρνάκι Λήμνου ΠΓΕ και Κατσικάκι Λήμνου ΠΓΕ

Το Αρνάκι και το Κατσικάκι Λήμνου μπήκαν πρώτα για φέτος στον χορό. Τον Ιούλιο του 2021 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδέχθηκε το αίτημα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Λήμνου «Η ΕΝΩΣΗ» για την καταχώρισή τους ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και σύντομα ελπίζουμε να τα δούμε να στέκονται περήφανα δίπλα στους πρώτους εκπροσώπους της συγκεκριμένης κατηγορίας που είναι το ΠΟΠ Αρνάκι Ελασσόνας και το ΠΟΠ Κατσικάκι Ελασσόνας.

Ελαιόλαδο Κρήτη ΠΓΕ

Τον ίδιο μήνα έγινε αποδεκτό και το αίτημα τεσσάρων φορέων της Κρήτης για την καταχώριση της ονομασίας ΚΡΗΤΗ ως ΠΓΕ για το κρητικό ελαιόλαδο. Είχε προηγηθεί η απόρριψη των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί. Ωστόσο μέχρι την τελική καταχώριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα απαιτηθούν πολλές ακόμη προσπάθειες καθώς αναμένεται να εκφράσουν αντιρρήσεις φορείς οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα. Ποια όμως είναι τα συμφέροντα που ενδέχεται να θιγούν και γιατί;

Φακή Εγκλουβής ΠΓΕ

Όσοι την έχουν δοκιμάσει την έχουν λατρέψει. Όσοι την παράγουν την τιμούν. Η προσπάθεια της Ομάδας Παραγωγών Φακής Εγκλουβής Λευκάδας που είχε ξεκινήσει αρκετό χρόνο νωρίτερα είχε αίσιο τέλος. Τον Σεπτέμβριο έγινε αποδεκτό το αίτημά της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πλέον η Φακή Εγκλουβής διεκδικεί την ένταξή της στο Μητρώο με τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ε.Ε. Είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα τα καταφέρει καθώς μόνο τυχαία δεν είναι η αποστροφή του Ηλία Μαμαλάκη σε μια από τις υπέροχες εκπομπές του: Για ένα πιάτο φακής από την Εγκλουβή σας χαρίζω όλες τις λιχουδιές του κόσμου.

Κασκαβάλ Πίνδου ΠΓΕ

Σχεδόν 2 μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2021 έφτασε η ώρα και για το Κασκαβάλ Πίνδου προς τις Βρυξέλλες.  Το εισιτήριο για το ταξίδι τους εκδόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έκανε αποδεκτό το αίτημα της Οργάνωσης Παραγωγών Κασκαβάλ Πίνδου για την καταχώρισή του στο Μητρώο της Ε.Ε. με τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις. Όταν ολοκληρωθεί η καταχώρισή του θα αποτελέσει τον πέμπτο επίσημο εκπρόσωπο της μεγάλης κτηνοτροφικής και τυροκομικής παράδοσης της Ηπείρου μετά  το πεντανόστιμο ΠΟΠ Μετσοβόνε, την ΠΟΠ Κεφαλογραβιέρα που έχει τον τίτλο της πιο αλμυρής γραβιέρας, το δροσερό ΠΟΠ Γαλοτύρι και την ολόλευκη ΠΟΠ Φέτα.

Αφρίνα ΠΓΕ

Λίγες ημέρες μετά την ίδια διαδρομή ακολούθησε και η λευκή σαν χιόνι Αφρίνα που έχει γράψει τη δική της ιστορία. Που; Στο κατά πολλούς αφιλόξενο περιβάλλον των αλυκών Μεσολογγίου. Το ταξίδι της προς τις Βρυξέλλες έχει έναν και μοναδικό σκοπό: Να καταχωριστεί στο Μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων. Εκτίμησή μας είναι ότι θα τα καταφέρει

Μέλι Κισσούρι ΠΟΠ

Πιο γλυκός τρόπος για να κλείσει το 2021 για τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Και δεν ήταν άλλος από την αποδοχή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων του αιτήματος για την καταχώριση της ονομασίας Μέλι Κισσούρι στο Μητρώο της Ε.Ε με τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης. Ένα μέλι που σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους έπαιξε ρόλο καταλυτικό στην θυελλώδη σχέση της Ήρας με το βασιλιά των θεών τον Δία. Ένα φθινοπωρινό ερεικόμελο που παράγεται στην περιοχή της  Καρυστίας από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυρούς ερείκης. Στη deligate είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι για την εξέλιξη αυτή καθώς είχαμε αναλάβει το έργο της σύνταξης του φακέλου για την αναγνώριση του Μέλι Κισσούρι ως ΠΟΠ. Εκτίμησή μας είναι ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να το παρουσιάσουμε στο deligate.gr δίπλα στα άλλα δύο ελληνικά μέλια που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ το ΠΟΠ Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια και το ΠΟΠ Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.