Deligate

Υπάρχει κανείς που να μη γνωρίζει ότι η Κρήτη παράγει λάδι; Σίγουρα όχι. Κρήτη και ελαιόλαδο είναι έννοιες που ταξιδεύουν μαζί στο χρόνο. Το γεγονός και μόνο ότι μέχρι τώρα έχουν καταχωριστεί στον ευρωπαϊκό κατάλογο 12 ονομασίες ελαιολάδου από την Κρήτη ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ λέει πολλά.

Πηγή: deligate.gr

Έφτασε η ώρα πέρα από τις επιμέρους ονομασίες ελαιολάδων όπως ΠΟΠ Σητεία ΛασιθίουΠΟΠ ΜεσσαράςΠΟΠ Κολυμβάρι Χανίων, να καταχωριστεί και η ονομασία Κρήτη ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Σε 10 μέρες από σήμερα ολοκληρώνεται ο χρόνος για την υποβολή ενστάσεων από κάθε ενδιαφερόμενο που έχει έννομο συμφέρον κατά της αίτησης που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες αρχές από κοινού τέσσερις παραγωγικοί φορείς.

Η προσπάθεια για την αναγνώριση του ελαιολάδου Κρήτη ως ΠΓΕ βασίζεται κυρίως  στη φήμη που αυτό κατέχει. Φήμη που έχει εκφραστεί ποικιλότροπα. Με την καθιέρωση ειδικού βραβείου για το κρητικό ελαιόλαδο σε μεγάλους παγκόσμιους διαγωνισμούς αλλά και με τον θεσμό πλέον του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου. Με τα κατά καιρούς αποτελέσματα μελετών που αποδίδουν τη χαμηλή θνησιμότητα των κρητικών στη διατροφή τους, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συχνή και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωση ελαιόλαδου. Και με την ιδιαίτερη θέση που έχει το ελαιόλαδο στη λαογραφία και τα ήθη και έθιμα του νησιού. Ας μη λησμονούμε το γνωμικό «…. Ο αγρότης δεν σπαταλά ποτέ το ελαιόλαδο· το κρασί μπορεί να χυθεί στη γη, το λάδι ποτέ!». Η φράση αυτή συνοψίζει την πεποίθηση που επικρατεί στην Κρήτη, ότι αν χυθεί κρασί θεωρείται γούρι, ενώ να χυθεί το λάδι θεωρείται γρουσουζιά.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη» παράγεται από καρπούς ελαιόδεντρων που καλλιεργούνται στην Κρήτη και ανήκουν κυρίως στις ποικιλίες Κορωνέικη ή Τσουνάτη. Διακρίνεται για τη χαμηλή του οξύτητα, το πλούσιο φρουτώδες άρωμα και γεύση, καθώς και το καθαρό, φωτεινό πράσινο χρώμα του.