Deligate

Τον δρόμο προς τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ οδεύουν δύο ξεχωριστά είδη του Αμβρακικού κόλπου, η σαρδέλα και η γαρίδα (γάμπαρη).

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε την έγκριση δαπάνης για την παροχή υπηρεσιών καταχώρησης της ονομασίας «Γαρίδα Αμβρακικού» και «Σαρδέλα Αμβρακικού» στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων, με συνολικό ποσό 18.600 ευρώ.

Στόχος είναι να επιτευχθεί η πιστοποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων και η ένταξή τους στα Μητρώα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα εντός των ορίων της παράκτιας ζώνης του Αμβρακικού Κόλπου, ενισχύοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας Άρτας, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η σαρδέλα Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή, με τις 56 να έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής.

Αντίστοιχα, η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή, ενώ οι 22 έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας του έργου, Ιωάννη Σκούφο, στην γαρίδα, την σαρδέλα και την κουτσομούρα Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου.

Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να διαπιστωθούν με τρόπο αντικειμενικό και μετρήσιμο τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τα προϊόντα του Αμβρακικού από άλλα είδη που αλιεύονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές υψηλού κύρους.

Πηγή: ot.gr