Deligate

Και μαζί με αυτά και τα όσπρια ολόκληρης της υφηλίου. Πότε; Στις 10 Φεβρουαρίου. Να’ναι καλά η Μπουρκίνα Φάσο που έκανε την πρόταση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Οσπρίων. Και ο FAO που την έκανε αποδεκτή. Κάπως έτσι προέκυψε πριν μερικά χρόνια, και πιο συγκεκριμένα το 2019 η ανακήρυξη  της 10ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων.

Διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία που τα καθιστούν πρωταγωνιστές. Όμως για έναν παράξενο λόγο δεν έχουν ακόμη πάρει τη θέση που τους αξίζει στη συλλογική συνείδηση. Οι περισσότεροι από εμάς όταν ήμασταν παιδιά δεν θέλαμε ούτε να τα δούμε. Πόσο μάλλον να τα φάμε. Ωστόσο μεγαλώνοντας τα αναζητούμε όλο και περισσότερο. Για να κάνουμε τα παιδιά μας να τα αγαπήσουν έχουμε σκαρφιστεί διάφορους τρόπους να τους τα σερβίρουμε. Από burgers με φακές μέχρι γύρο από όσπρια και λαχανικά έχουμε εφεύρει. Ακόμη και πρωταγωνιστές σε παραμύθια και εκπομπές τα έχουμε κάνει. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το χοντρό μπιζέλι που χορεύει τσιφτετέλι στην Λιλιπούπολή ή το κουκί και το ρεβύθι που εμαλώνανε στη βρύση και …περνάει η φακή και τα βάζει φυλακή;

Για πολλούς τα όσπρια συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως το φαγητό του φτωχού.  Φταίει η κατοχή; Φταίει το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες τους παράγονται και καταναλώνονται σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Νότιας Ασίας που δεν φημίζονται για το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο; Φταίει το γεγονός ότι δεν έχουν συνδεθεί με glamorous εικόνες και γιορτινά τραπέζια; Ακόμα και αν έτσι είναι δεν πειράζει. Εμείς τα…

  • απολαμβάνουμε γιατί είναι θρεπτικά. Είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή.
  • προτιμούμε γιατί συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος.
  • αγαπάμε γιατί έχουν πολύ μεγάλη ιστορία. Ευρήματα οσπρίων έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία από αρχαιολόγους και ανάγονται στο 5000 π.Χ.
  • υποστηρίζουμε γιατί όσο αναπτύσσονται δεν έχουν ανάγκη λίπανσης με άζωτο. Έχουν ένα μοναδικό μηχανισμό για να το δεσμεύουν από την ατμόσφαιρα.

Αυτά τα ταπεινά όσπρια μας έχουν κάνει υπερήφανους όχι μία ούτε δύο αλλά 9 φορές. Καταφέρνοντας να καταχωριστούν με τις ιδιαίτερες ονομασίες τους στα Μητρώα της Ε.Ε με τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις.  Ονομασίες που μας ταξιδεύουν από την Καστοριά μέχρι τη Ρόδο και τη Σαντορίνη μέχρι τις Πρέσπες. Και που σύντομα θα μας ταξιδέψουν στη Λευκάδα και την Αμοργό