Deligate

Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίστηκε πριν μερικά χρόνια σε άρθρο γερμανικής εφημερίδας το 2009 η μπίρα “Oktoberfestbier” η οποία εδώ και λίγες μέρες καταχωρίστηκε στα Μητρώα της Ε.Ε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε). Μια μπύρα ανοιχτή, ξανθιά, κεχριμπαρένια ή σκουρόχρωμη, με γεύση που ποικίλλει από γεμάτη, πολύ ήπια, απαλή ή με άρωμα βύνης έως και ελαφρύ άρωμα λυκίσκου με πολύ ελαφρά πικρή γεύση ή πολύ έντονη και ελάχιστα γλυκιά γεύση. Μια μπύρα που παρασκευάζεται από ζυθοποιίες που βρίσκονται εντός των ορίων της πόλης του Μονάχου.

Η φήμη και η ιδιαιτερότητα της Oktoberfestbier οφείλονται στην παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής που αναπτύχθηκε στο πέρασμα των αιώνων αλλά και στην εξαιρετική φήμη που έχει αποκτήσει το Oktoberfest στο Μόναχο.

Η διαδικασία παραγωγής της εκτελείται σύμφωνα με τον νόμο του Μονάχου περί καθαρότητας της μπύρας. Ένας νόμος που εκδόθηκε το 1487, σύμφωνα με τον οποίο τίποτε δεν πρέπει να προστίθεται ή να χρησιμοποιείται στη μπύρα άλλο εκτός από κριθάρι, λυκίσκος και νερό. Επιπλέον, το νερό πρέπει να αντλείται από βαθιά φρέατα τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων της πόλης του Μονάχου. Το βάθος αυτών των βαθιών φρεάτων κυμαίνεται από 140 m έως 250 m περίπου, ανάλογα με την τοποθεσία. Το νερό από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης του Μονάχου δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Όσον αφορά δε το Oktoberfest ότι και να πούμε ίσως να φανεί λίγο. Ένα φεστιβάλ μπύρας που έχει σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung το 2006 αποτελεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στο ηλιακό σύστημα!!!. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς επαναλαμβάνεται με συνέπεια όχι τα τελευταία 10 ή 20 ή 30 χρόνια αλλά για πάνω από 2 αιώνες καθώς ξεκίνησε το 1810. Ένα φεστιβάλ μπύρας που  αποδεικνύει ότι πλέον είναι βαθύτατα ριζωμένο στο DNA των Βαυαρών όπως ακόρεστη είναι και αγάπη τους για τη μπύρα. Ένα φεστιβάλ όπου μέσα σε λίγες μέρες καταναλώνονται πάνω από 6 εκατομμύρια λίτρα μπίρα Oktoberfestbier. Ένα φεστιβάλ που οι λάτρεις τις μπύρας δεν πρέπει να χάσουν.