Deligate

Το Κασκαβάλ Πίνδου (ή Κασκαβάλι) είναι ένα τυρί με μακρά ιστορία παραγωγής. Μια ιστορία που ξεκίνησε από τους Βλάχους νομάδες κτηνοτρόφους της Πίνδου. Οι άνθρωποι αυτοί κάποτε περνούσαν ολόκληρα καλοκαίρια στους ορεινούς όγκους της Πίνδου όπου έβοσκαν τα κοπάδια τους. Μην έχοντας τρόπο να μεταφέρουν το γάλα των προβάτων τους, επινόησαν έναν τρόπο για την αξιοποίησή του. Αρχικά με θέρμανση το έπηζαν σε μια τυρομάζα, την οποία μπορούσαν να τεμαχίσουν, να διατηρήσουν και να τη μεταφέρουν  με ασφάλεια. Όταν στη συνέχεια μετακινούνταν, σε περιοχές όπου υπήρχαν χώροι για την τυροκόμηση και την ωρίμανση των τυριών,  συνέχιζαν τη διαδικασία με ανάπλαση της τυρομάζας σε ζεστό νερό, τη μάλαξη της, το αλάτισμα και την ωρίμανση για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Το αποτέλεσμα; Ένα ημίσκληρο τυρί, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα και εξαιρετική γεύση και άρωμα. Ένα άρωμα που οφείλεται στην πλούσια χλωρίδα της Πίνδου όπου έβοσκαν τα ζώα. Τέτοια ήταν η επιτυχία του τυριού Κασκαβάλ που σύντομα ξεκίνησαν οι εξαγωγές του προς την Ιταλία. Η δε φήμη του διαδόθηκε σημαντικά με πλήθος αναφορές σε έγγραφα της εποχής εκείνης. Μέχρι και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημά του «Στο Χριστό στο Κάστρο», το αναφέρει.

Στη φήμη που συνοδεύει το ιδιαίτερο αυτό τυρί στηρίζεται και η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια περίπου η Οργάνωση Παραγωγών Κασκαβάλ Πίνδου, με έδρα την Φιλοθέη Άρτας για την καταχώριση της ονομασίας ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη της Ε.Ε.

Το πρώτο στάδιο της προσπάθειας ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Εδώ και λίγες ημέρες ο φάκελος με τις προδιαγραφές που ορίζουν την τεχνική παραγωγής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κασκαβάλ Πίνδου βρίσκεται σε διαδικασία ενστάσεων σε εθνικό επίπεδο. Όσοι ενδιαφέρονται να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 6/9/2021.

Ευχόμαστε σύντομα να το παρουσιάσουμε στο deligate.gr ως το δεύτερο Ελληνικό τυρί με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη μετά το ΠΓΕ Τυρί της Πόσιας.