Deligate

Ένα παραδοσιακό γλυκό φτιαγμένο από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και λάδι, το οποίο μοιάζει με σιροπιασμένο κέικ, έχοντας μια λεπτή γεύση λεμονιού ή πορτοκαλιού, η οποία μάλιστα απογειώνεται εάν συνδυαστεί και με κρέμα παγωτό. Όλα αυτά σε ένα τετράγωνο, σιροπιασμένο, ολόγλυκο κομμάτι Ραβανί ή Ρεβανί από τη Βέροια.

Το ρεβανί έρχεται στην Ελλάδα από πολύ παλιά και έχει δοκιμαστεί σε άπειρες εκδοχές σε βάθος ετών. Το πρωτοσυναντάμε πιθανότατα στην Αίγυπτο και αργότερα εξαπλώθηκε στις τριγύρω Αραβικές και Μεσογειακές χώρες.

Η παράδοση θέλει να πήρε το όνομά του από τον Τούρκο ποιητή Ρεβανί, που έζησε τον 16ο αιώνα και ήταν περίφημος για τις γαστρονομικές του ρίμες. Τα ποιήματά του ήταν γλυκά και μελιστάλαχτα σαν αυτό το σιμιγδαλένιο σιροπιαστό γλυκό. Το όνομά του, γενικά φαίνεται να περιπλέκεται με τοποθεσίες, ιστορικά γεγονότα και ποίηση σε ένα σύνθετο μωσαϊκό που εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Στην πόλη της Βέροιας, η ιστορία παραγωγής του γλυκού ξεκινάει στα χρόνια της τουρκοκρατίας, από το 1886 από τον Χοχλιούρο που στο γαλακτοπωλείο του στο κέντρο της πόλης, πουλούσε κυρίως γιαούρτι αλλά και σιροπιαστά γλυκά. Λέγεται ότι η συνταγή του δόθηκε από έναν μουσουλμάνο γείτονά του και διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά ως τις ημέρες μας σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Η βάση του υπέροχου και πραγματικά απολαυστικού ρεβανί είναι το γιαούρτι και το σιμιγδάλι που θα πρέπει να είναι μισό λεπτό και μισό χοντρό. Τα υλικά πρέπει να είναι εκλεκτά, το γιαούρτι δυνατό και πρόβειο και το σιρόπι βαρύ. Το σιρόπιασμα του γλυκού θέλει να γίνεται αργά, χωρίς βιασύνη και η ζύμη μόλις μπει στο ταψί πρέπει να έχει ύψος περίπου 2-2,5 δάκτυλα και να κάνει φουσκάλες. Ο φούρνος πρέπει να είναι ζεστός και το σιρόπι ζεστό αφού κρυώσει πρώτα το ραβανί.

Η πόλη της Βέροιας έχει πάνω από τριάντα ζαχαροπλαστεία με μια σπουδαία παράδοση στα γλυκά και βεβαίως στο ρεβανί πάνω από 50 – 60 χρόνια. Και φυσικά το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Χοχλιούρου που κρατάει γερά την παράδοση, εδώ και 137 χρόνια, από το 1886.

Με στόχο την προστασία της ταυτότητας του και την απόκτηση προστιθέμενης αξίας στην αγορά, έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο φάκελος υποψηφιότητας του «Ρεβανί Βεροίας» για την πιστοποίηση του με με το σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η προοπτική που ανοίγεται για το Ρεβανί Βεροίας ως αναγνωρίσιμο προστατευόμενο προϊόν συνδέεται άρρηκτα με τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στον Δήμο Βέροιας.

Η προετοιμασία και σύνταξη του σχετικού φακέλου αναγνώρισης, στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD, έγινε με την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Βεροίας σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας – Τμήμα Τουρισμού και τον Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Βεροίας, ύστερα από την επιλογή του «Ρεβανί Βεροίας» από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, να προωθηθεί το προϊόν για την απόκτηση σήματος ΠΓΕ.

Ο φάκελος βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή, βάσει της πολιτική της Ε.Ε. για την ποιότητα και την προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση και την παραδοσιακή τεχνογνωσία.