Deligate

Ο Τύρναβος μέχρι τώρα δεν είναι μόνο γνωστός για το τσίπουρο του. Είναι και ιδιαίτερα περήφανος για αυτό. Τώρα όμως έφτασε η ώρα να νιώσει το ίδιο περήφανος και για τα αχλάδια του. Αχλάδια που καλλιεργούν εδώ και χρόνια, με ιδιαίτερη φροντίδα, οι παραγωγοί του Τυρνάβου. Το γνωστό Αχλάδι Τυρνάβου ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες την πορεία της επίσημης ευρωπαϊκής του αναγνώρισης.

Πρώτος σταθμός στην πορεία αυτή ο καθορισμός των προδιαγραφών του προϊόντος. Έργο εξαιρετικά σημαντικό προκειμένου να θεσπιστούν όχι μόνο οι κανόνες παραγωγής του αλλά και να αναδειχθεί ο δεσμός του προϊόντος με την περιοχή παραγωγής τους. Ένας δεσμός που όπως φαίνεται είναι αρκετά ισχυρός καθώς η καλλιέργεια του αχλαδιού στον Τύρναβο μετρά ήδη μερικές δεκαετίες. Το έδαφος και το κλίμα της περιοχής ευνόησαν τις πρώτες εγκαταστάσεις φυτειών και επέτρεψαν τη σταδιακή τους εξάπλωση. Πλέον οι αχλαδιές καλλιεργούνται σε περισσότερα από 12.000 στρέμματα με κυρίαρχη ποικιλία τη γνωστή σε όλους μας ελληνική ποικιλία Κρυστάλι. Έκταση που αποδίδει κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες τόνους αχλαδιών χάρη στην ιδιαίτερη τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει οι ντόπιοι παραγωγοί.

Ως καλλιέργεια δεν είναι καθόλου εύκολη. Ωστόσο με τη φροντίδα που δείχνουν οι τοπικοί παραγωγοί στα δένδρα τους καταφέρνουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν εχθρούς και ασθένειες αλλά και να μας προσφέρουν το «Δώρο των Θεών». Έτσι είχε χαρακτηρίσει ο Όμηρος στην Οδύσσεια το αχλάδι. Ένα δώρο εκλεκτό, γευστικό και ζουμερό που καλύπτει απόλυτα τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλούς κατανάλωσης.

Είμαστε σίγουροι ότι το Αχλάδι Τυρνάβου σύντομα θα καταφέρει να αποτελέσει το 14ο μέλος της ομάδας των ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ φρούτων. Μέχρι τότε θα παρακολουθούμε την πορεία του και θα σας ενημερώνουμε.

 

Λίγα λόγια για το Δώρο των Θεών
  • Για τους αρχαίους Αιγύπτιους, ήταν ιερό φρούτο και μάλιστα συνδεόταν με τη λατρεία της θεάς Ίσιδας.
  • Στην Κίνα, ακόμα και σήμερα, το αχλάδι είναι σύμβολο μακροζωίας, αγνότητας, σοφίας και δικαιοσύνης.
  • Το αχλάδι αποτελούσε εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους Πέρσες Βασιλιάδες.
  • Το άρωμα, η γεύση και το σχήμα του δεν άφησαν ασυγκίνητο ούτε τον Σαίξπηρ που το αναφέρει σε διάφορα έργα του.
  • Στη Γαλλία, κατά τον 7ο αιώνα, λόγω του πάθους του Λουδοβίκου XIV για το συγκεκριμένο φρούτο, το αχλάδι καθιερώθηκε ως φρούτο της αριστοκρατίας, σύμβολο αφθονίας και ευμάρειας
  • Σήµερα υπάρχουν πάνω από 5.000 γνωστές ποικιλίες σε όλο τον κόσμο.