Deligate

Την πράξη της Γενεύης για τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις οι πιο πολλοί δεν τη γνωρίζουμε. Είναι μια συμφωνία η οποία έχει τις ρίζες της στο 1958, έτος κατά το οποίο υπογράφηκε η Συμφωνία της Λισαβόνας  σχετικά με την προστασία των ονομασιών προέλευσης. Μπορεί και να τη συναντήσετε με την όχι και ιδιαίτερα κατανοητή φράση «Πράξη της Γενεύης της Συμφωνίας της Λισαβόνας» (Geneva Act of the Lisbon Agreement).

Γιατί αναφερόμαστε σε αυτήν; Ο λόγος είναι ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Ε.Ε ότι για πρώτη φορά μια γεωγραφική ένδειξη τρίτης χώρας προστατεύεται πλέον στην Ε.Ε βάσει της συγκεκριμένης πράξης. Η γεωγραφική ένδειξη που προστατεύεται είναι το “Kampot Pepper”,  μια ονομασία που καλύπτει τέσσερα είδη πιπεριού (πράσινο, μαύρο, κόκκινο και λευκό) που παράγονται στη νότια Καμπότζη.

Στην πράξη της Γενεύης η Ελλάδα έχει προσχωρήσει μέσω της Ε.Ε.  Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Ότι μόνο οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διεθνή καταχώριση γεωγραφικών ενδείξεων που αφορούν προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει

Σημειώνεται ότι με την καταχώριση των Γεωγραφικών Ενδείξεων στο Μητρώο που τηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας δεν εξασφαλίζεται ex officio προστασία στις περισσότερες χώρες-μέλη της Συμφωνίας της Λισαβόνας αλλά δέσμευση για προστασία μέσω των εθνικών τους συστημάτων.

 

Κράτη και Οργανισμοί που έχουν προχωρήσει στην πράξη της Γενεύης

Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελβετία, Γκάνα, Αλβανία, Καμπότζη, Κορέα, Γαλλία, Ουγγαρία, Λάος, Ομάν και Σαμόα