Deligate

Δεν πέρασε παρά μόνο ένας μήνας και κάτι από την καταχώριση της ονομασίας Αρνάκι Λήμνου στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ε.Ε. και πλέον έχει και επίσημα συντροφιά του και το Κατσικάκι Λήμνου Π.Γ.Ε.

Με χθεσινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε και την ονομασία Κατσικάκι Λήμνου στο Μητρώο που τηρεί.

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική επιτυχία η οποία αναδεικνύει την ισχυρή σχέση που έχει το συγκεκριμένο προϊόν με την περιοχή καταγωγής του. Μια σχέση που δείχνει πως οι τοπικές συνθήκες δίνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο προϊόν που το διαφοροποιούν από ομοειδή του.

Το κρέας με την ονομασία «Κατσικάκι Λήμνου» χαρακτηρίζεται ως τρυφερό και χυμώδες με ευχάριστα άρωμα και γεύση. Είναι το κρέας από σφάγια εριφίων ηλικίας 60-90 ημερών, βάρους μεγαλύτερου από 8 kg.

Τα ζώα από τα οποία προέρχεται το κρέας Κατσικάκι Λήμνου:

  • γεννιούνται στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο από ζώα που επίσης εκτρέφονται και είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες των δύο αυτών νησιών
  • μεγαλώνουν έχοντας πλήρη πρόσβαση στους βοσκοτόπους της Λήμνου και του Άγιου Ευστράτιου όπου βρίσκουν και καταναλώνουν την τροφή τους χωρίς να είναι υποχρεωμένα να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.
  • σφάζονται σε εγκαταστάσεις της Λήμνου ώστε να προστατεύονται από το στρες της πολύωρης μεταφοράς με οχήματα και πλοία το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος

 

Αν θέλαμε με μια λέξη να πούμε που οφείλεται η νοστιμιά του κρέατος Κατσικάκι Λήμνου ΠΓΕ αυτή δεν θα ήταν άλλη από τη μαγική λέξη: βοσκότοποι. Οι βοσκότοποι στην Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο χαρακτηρίζονται για τη μεγάλη ποικιλία χόρτων, βοτάνων, και αρωματικών φυτών, συχνά ενδημικών. Η διατροφή των ζώων καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό από την ελεύθερη βόσκηση. Λόγω των ήπιων κλιματικών συνθηκών, τα ζώα μπορούν να ζουν εκτός σταβλικών εγκαταστάσεων και να βόσκουν όλο τον χρόνο στους βοσκότοπους. Συνεπώς, τα ερίφια μετά την περίοδο αποκλειστικής διατροφής τους με γάλα, έχουν πρόσβαση σε βοσκοτόπους έως την ημερομηνία σφαγής καταναλώνοντας μια πλούσια ποικιλία αρωματικών εδώδιμων φυτών και βοτάνων. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει την παραγωγή προϊόντων κρέατος όπου το λίπος έχει αποκτήσει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχουν καθοριστεί από την ποικιλία των αρωματικών και λοιπών φυτών των βοσκοτόπων. Επιπλέον, το ήπιο ανάγλυφο που έχουν οι βοσκότοποι και η εγγύτητά τους με τις σταβλικές εγκαταστάσεις περιορίζει την καταπόνηση των ζώων, κάτι που τους επιτρέπει να εναποθέτουν ποσότητα ενδομυϊκού λίπους σημαντικά μεγαλύτερη από ό, τι ομοειδή ζώα και να έχουν ανεπτυγμένες μυϊκές μάζες.