Deligate

Το Κασκαβάλ Πίνδου δεν ταξιδεύει πρώτη φόρα για τις Βρυξέλλες. Έχει βρεθεί εκεί πολλές φορές μέχρι τώρα. Είναι όμως η πρώτη φορά που ταξιδεύει για να διεκδικήσει την ένταξη του στα Μητρώα της Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων εκδόθηκε η σχετική απόφαση με την οποία έγινε οριστικά αποδεκτή η αίτηση που είχε υποβληθεί από την Οργάνωση Παραγωγών Κασκαβάλ Πίνδου και ο πλήρης φάκελος διαβιβάστηκε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Ποιο είναι όμως το Κασκαβάλ Πίνδου;

Το Κασκαβάλ Πίνδου (ή Κασκαβάλι) είναι ένα τυρί με μακρά ιστορία παραγωγής. Μια ιστορία που ξεκίνησε από τους Βλάχους νομάδες κτηνοτρόφους της Πίνδου. Οι άνθρωποι αυτοί κάποτε περνούσαν ολόκληρα καλοκαίρια στους ορεινούς όγκους της Πίνδου όπου έβοσκαν τα κοπάδια τους. Μην έχοντας τρόπο να μεταφέρουν το γάλα των προβάτων τους, επινόησαν έναν τρόπο για την αξιοποίησή του. Αρχικά με θέρμανση το έπηζαν σε μια τυρομάζα, την οποία μπορούσαν να τεμαχίσουν, να διατηρήσουν και να τη μεταφέρουν  με ασφάλεια. Όταν στη συνέχεια μετακινούνταν, σε περιοχές όπου υπήρχαν χώροι για την τυροκόμηση και την ωρίμανση των τυριών,  συνέχιζαν τη διαδικασία με ανάπλαση της τυρομάζας σε ζεστό νερό, τη μάλαξη της, το αλάτισμα και την ωρίμανση για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Το αποτέλεσμα; Ένα ημίσκληρο τυρί, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα και εξαιρετική γεύση και άρωμα. Ένα άρωμα που οφείλεται στην πλούσια χλωρίδα της Πίνδου όπου έβοσκαν τα ζώα. Τέτοια ήταν η επιτυχία του τυριού Κασκαβάλ που σύντομα ξεκίνησαν οι εξαγωγές του προς την Ιταλία. Η δε φήμη του διαδόθηκε σημαντικά με πλήθος αναφορές σε έγγραφα της εποχής εκείνης. Μέχρι και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημά του «Στο Χριστό στο Κάστρο», το αναφέρει.

Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και το Κασκαβάλ Πίνδου θα αποτελέσει τον πέμπτο επίσημο εκπρόσωπο της μεγάλης κτηνοτροφικής και τυροκομικής παράδοσης της Ηπείρου μετά  το πεντανόστιμο ΠΟΠ Μετσοβόνε, την ΠΟΠ Κεφαλογραβιέρα που έχει τον τίτλο της πιο αλμυρής γραβιέρας, το δροσερό ΠΟΠ Γαλοτύρι και την ολόλευκη ΠΟΠ Φέτα.