Deligate

Το 2020 έφυγε και μάλλον η αποχώρησή του δε στεναχώρησε ιδιαίτερα. Και τι δεν έφερε αυτή η χρόνια! Πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, αστεροειδείς, κάθε είδους καταστροφές και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια παγκόσμια πανδημία που άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Και κάπου εκεί στα μεγάλα και καταστροφικά, κρυμμένες πίσω από τον φόβο, υπάρχουν και κάποιες ειδήσεις μικρές, που εύκολα τις προσπερνάμε, μικρά σημάδια ότι η ζωή προχωράει ακόμα και στις πιο ζοφερές εποχές, ότι ο άνθρωπος σχεδιάζει το μέλλον ακόμα κι όταν αυτό είναι ρευστό. Για μια τέτοια είδηση θα θέλαμε να σας μιλήσουμε, μια είδηση μικρή αλλά σπουδαία για την οικονομία της χώρας μας. Μια είδηση, ή μάλλον τρεις ειδήσεις, που αποτελούν ανταμοιβή του κόπου, της φροντίδας και της αφοσίωσης κάποιων ανθρώπων για τη δουλειά τους και την ανάδειξη του τόπου τους. Το 2020 εκτός από εικόνες καταστροφής είδαμε και τρία ελληνικά προϊόντα να μπαίνουν στον κατάλογο των αναγνωρισμένων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το ρυθμό αυτό σύντομα θα ξεπεράσουμε τα 300.
Ελαιόλαδο ΠΟΠ Μάκρης
Εξάγεται από καρπούς της γηγενούς ποικιλίας «Ελιά Μάκρης» και μας έρχεται από τον υπεραιωνόβιο ελαιώνα της Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης που αποτελεί το βορειότερο σημείο της Ελλάδας που καλλιεργείται η ελιά. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, με ξηρά καλοκαίρια και έντονους χειμώνες, μας δίνει ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο πριν ακόμα γίνει ΠΟΠ. Το μεσαίας έντασης, φρουτώδες άρωμα με νότες βοτάνων, μαργαρίτας και κατιφέ στο αρχικό στάδιο της συλλογής και, χαμομηλιού προς το τέλος της περιόδου, καθώς και η πικάντικη, ελαφρώς πικρή γεύση του είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει.
ΠΓΕ Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου / Λόπια Κατταβιάς Ρόδου
Λόπια λέγονται τα σπόρια στη Ρόδο. Οι πρώτες αναφορές καλλιέργειας των συγκεκριμένων φασολίων στην περιοχή της Κατταβιάς είναι από το 1932 και οι παραδοσιακές τεχνικές που αναπτύχθηκαν, διατηρούνται ακόμα και σήμερα, γεγονός που αποδεικνύει τους έντονους δεσμούς της συγκεκριμένης καλλιέργειας με την παράδοση της περιοχής.  Κάθε χρόνο γίνεται και η γιορτή φασολιού, εκτός (μαντέψτε) από το 2020 που λογικά αναβλήθηκε. Φασόλια μικρά και γλυκά, ιδιαίτερα γρήγορα στο βράσιμό τους και με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη χαμηλή αίσθηση του φλοιού μετά το μαγείρεμα.
ΠΟΠ Ρόδι Ερμιόνης
Η χρονιά έκλεισε με ένα ρόδι κι ας ελπίσουμε να φέρει γούρι στην επόμενη. Από μαρτυρίες προκύπτει ότι η Ροδιά καλλιεργείται στην Ερμιόνη τουλάχιστον από το 1925. Με τα χρόνια η ροδιά προσαρμόστηκε τέλεια στις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές μεθόδους της περιοχής που τελικά μας έδωσε μας ξεχωριστή τοπική ποικιλία. Οι καρποί της ποικιλίας «Ερμιόνη» έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, φυσική γλυκύτητα και σπόρους αφράτους, με μαλακό πυρήνα που καταστρέφεται εύκολα με το μάσημα και υψηλό ποσοστό χυμού ανά καρπό. Μέχρι πρόσφατα τα βρίσκαμε σχεδόν μόνο στην περιοχή της Ερμιόνης. Ελπίζουμε τώρα, με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από μια τέτοια αναγνώριση, να τα δούμε να επεκτείνονται και σε άλλες αγορές. Και μετά από μια επιτυχημένη χρονιά για τον τομέα των ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων τι να μας επιφυλάσσει το 2021; Κινήσεις και πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας πιστοποίησης, υπάρχουν. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις. Μέχρι τότε, το μόνο που θα ευχηθούμε για το 2021 είναι να είστε υγιείς και να είμαστε όλοι εδώ και την επόμενη χρονιά να συζητάμε για τους θησαυρούς της ελληνικής γης.