Deligate

Από εμφάνιση μπορεί να μη σκίζουμε αλλά τη νοστιμιά μας την έχουμε. Κάπως έτσι θα μας μίλαγαν αν μπορούσαν όσα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια.  Και τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια μόνο λίγα δεν είναι.
Ξεκινώντας τη διαδρομή από το χωράφι μέχρι το ράφι και το τραπέζι μας υπάρχουν πολλά μονοπάτια, ή μάλλον ολόκληρες λεωφόροι, που οδηγούν τόνους φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών και άλλων τροφίμων στις χωματερές.

Η 1η μεγάλη λεωφόρος είναι αυτή της διαλογής. Μεγάλες ποσότητες νωπών προϊόντων που δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές σχήματος, μεγέθους και χρώματος, συχνά απομακρύνονται από την αλυσίδα εφοδιασμού κατά τη διαλογή.

Η 2η λεωφόρος είναι αυτή της λιανικής πώλησης. Τρόφιμα που βρίσκονται κοντά, ή έχουν ξεπεράσει τη ημερομηνία λήξης, συχνά πετιούνται από τους πωλητές λιανικής.

Αλλά ακόμη και αν φτάσουν στις κουζίνες μας και στα ψυγεία μας εκεί υπάρχει μια εξίσου μεγάλη λεωφόρος που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες. Σημαντικές ποσότητες υγιεινών βρώσιμων τροφίμων άλλοτε δεν χρησιμοποιούνται και άλλοτε περισσεύουν με αποτέλεσμα να απορρίπτονται.

Τα νούμερα είναι σοκαριστικά. Σύμφωνα με τον FAO σε παγκόσμιο επίπεδο 1,3 δις τόνοι τροφίμων χάνονται ή σπαταλούνται ετησίως. Στην ΕΕ η ετήσια σπατάλη τροφής ανέρχεται σε 179 κιλά ανά κάτοικο, στις ΗΠΑ σε 278 και στην Αυστραλία σε 360. Στην Ελλάδα αν και η ετήσια σπατάλη τροφίμων είναι σαφώς χαμηλότερη, στα 44 κιλά/κάτοικο, δεν παύει να είναι αρκετά σημαντική.

Και το κύριο ερώτημα που προκύπτει πιεστικό. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να περιορίσουμε τη σπατάλη αυτή; Μπορεί ο καθένας από εμάς να βάλει το μικρό του λιθαράκι ώστε να αναδιαταχθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και να λειτουργήσει πιο αποδοτικά; Έχει εντέλει καμία σημασία το σχήμα ενός καρότου ή ενός αγγουριού; Ειδικά αν πρόκειται να το ψιλοκόψουμε και να το σερβίρουμε σε μια σαλάτα; Έχει καμία σημασία αν ανοίξουμε ένα πακέτο μακαρόνια δύο μέρες μετά την αναγραφόμενη στη συσκευασία ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση; Γνωρίζουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας ανάλωσης κατά προτίμηση και της ημερομηνίας λήξης ενός προϊόντος;

Ας αναλογιστούμε λοιπόν έχουμε την πολυτέλεια να αγοράζουμε τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια; Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή. Για το λόγο αυτό ας ακούσουμε για μια ακόμη φορά τα τρόφιμα: μαζέψτε μας, χαρίστε μας, αγοράστε μας, δοκιμάστε μας, απολαύστε μας. Μπορεί από εμφάνιση να μη σκίζουμε αλλά … τη νοστιμιά μας την έχουμε

Μια μικρή συνεισφορά του deligate.gr για τη Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού (29 Σεπτεμβρίου)