Deligate

Με τη φέτα δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε. Αποτελεί το πλέον εμβληματικό προϊόν της χώρας μας στον μακρύ κατάλογο με τα 275 προϊόντα που έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε).  Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στις προδιαγραφές που ισχύουν για την παραγωγή και εμπορία της ως προϊόν ΠΟΠ, στους τρόπους διατήρησής της, στην πληγωμένη της τιμή, και στα στοιχεία που την καθιστούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο.

Έναυσμα για τη σημερινή μας αναφορά στη φέτα είναι μια μεγάλη γιορτή που διοργανώνεται προς τιμή της. Μια γιορτή που δεν θα μπορούσε να διοργανωθεί παρά μόνο στην Ελασσόνα. Μια περιοχή που είναι η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και με δυναμική παρουσία στο χώρο της αιγοπροβατοτροφίας και τυροκομίας. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη γιορτή η οποία φιλοδοξεί να αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και να συμβάλλει στην ανάδειξη και προώθηση στην εσωτερική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, του τόσο σημαντικού για την εθνική μας οικονομία εκλεκτού, παραδοσιακού αυτού τυριού, που είναι το στήριγμα της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Η φετινή διοργάνωση έχει τριήμερη διάρκεια από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων η πανελλήνια γιορτή για τη φέτα και τη γαστρονομική παράδοση περιλαμβάνει έκθεση προϊόντων, ενημερωτικές συνεδρίες, εργαστήρια μαγειρικής, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες και πολλές ακόμη δραστηριότητες. Στο πρόγραμμα της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες της διοργάνωσης θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα της έκθεσης, να παρακολουθήσουν το φόρουμ με τις τοποθετήσεις από κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους πολιτικών φορέων και συλλογικών οργανώσεων, θα απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς με τοπικά συγκροτήματα και τη μεγάλη λαϊκή συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Και μέχρι να ξεκινήσει η γιορτή λίγα λόγια για την ιστορία της φέτας από την επίσημη σελίδα της φετινής διοργάνωσης: Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα των οποίων η ιστορία να ξεκινά πριν από 2.000 χρόνια. Η ονομασία «φέτα», αν και δόθηκε τον 17ο αιώνα και αφορά στον τεμαχισμό του τυριού, συναντάται σε πολύ πιο παλιά βιβλιογραφία. Η φέτα είναι ένα τυρί που απολάμβαναν ο Όμηρος και ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως κι εσείς, σήμερα, σε μια σπιτική σαλάτα. Μια πρωτόγονη μορφή φέτας αναφέρεται και στην Οδύσσεια, όπου ο ήρωας Οδυσσέας, δραπετεύοντας από τη σπηλιά του Πολύφημου, παίρνει μαζί του το τυρί που έφτιαχναν οι Κύκλωπες.