Deligate

Ήταν 8 Οκτωβρίου 2020 όταν δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε ο Κανονισμός για την καταχώριση της ονομασίας Ρόδι Ερμιόνης στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π). Μόλις είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία μια προσπάθεια τριών ολόκληρων ετών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης. Μια επιτυχία που όπως και πολλές άλλες κέρδισε μερικά λεπτά δημοσιότητας σε τοπικά και εθνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε λίγες ημέρες θα τα δούμε για μια ακόμη φορά ολοστρόγγυλα και κατακόκκινα, ζουμερά και γλυκά έτοιμα να μας τραβήξουν την προσοχή. Κάποια θα τα βρούμε και καθαρισμένα έτοιμα να τα φάμε. Πριν αρχίσουμε να τα καταναλώνουμε ας θυμηθούμε ότι:

  • Το ρόδι καλλιεργείται στην Ερμιόνη σχεδόν έναν αιώνα. Και μέχρι πρόσφατα η Ερμιόνη ήταν η μόνη περιοχή της Ελλάδας όπου η καλλιέργεια της ροδιάς ήταν συστηματική. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι είναι το μόνο ρόδι της Ελλάδας που έχει ταυτίσει το όνομα του με την περιοχή προέλευσής του.
  • Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η τοπική ποικιλία «Ερμιόνη» διαθέτει πιο γλυκό καρπό και χυμό, ενώ το κουκούτσι της είναι πιο αφράτο. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες η συγκεκριμένη ποικιλία υπερτερεί ακόμα και στην ποσότητα χυμού ανά κιλό συγκρινόμενη με άλλες ποικιλίες
  • Τα ρόδια έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό η ζήτηση τους αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.  Μεταξύ άλλων, έχει θεραπευτικές ιδιότητες ως προς τη χρόνια διάρροια και τη δυσεντερία και βοηθά στην αντιμετώπιση του έλκους
  • Οι θρεπτικές του ιδιότητες είναι λίγο πολύ γνωστές καθώς είναι ένα φρούτο που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει την υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ
  • Ο χυμός του ροδιού έχει αντικαρκινική δράση και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του δέρματος και του προστάτη και ότι προστατεύει από την ανάπτυξή τους.

Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά άλλα μόνο τυχαίο δεν είναι που αποκαλείται ως ο βασιλιάς του φθινοπώρου. Μπορεί  τα τελευταία χρόνια να παρατηρείται μια στασιμότητα, ίσως και συρρίκνωση στην καλλιέργεια του, στην περιοχή της Ερμιόνης, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια έχει να προσφέρει πολλά στους καλλιεργητές που θα ασχοληθούν με αυτό.