Deligate

Δεν είναι άλλος από τον τραχανά που παρασκευάζουν στη Θράκη. Μπορεί οι πιο πολλοί από εμάς να γνωρίζουμε ότι οι τραχανάδες διακρίνονται σε σταρένιους ή αλευρένιους και σε γλυκούς ή ξινούς. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι ιδιαίτεροι. Και στη Θράκη φτιάχνουν εδώ και χρόνια έναν τέτοιο ιδιαίτερο τραχανά.

Η ιδιαιτερότητά του είναι το ότι αντί για γάλα χρησιμοποιείται πολτός από ανάμεικτα λαχανικά που έχουν σιγοβράσει για πολύ ώρα με αλάτι, κόκκινο πιπέρι και άλλα μπαχαρικά μέχρι να γίνουν σαν αραιή σάλτσα με την οποία ζυμώνεται το αλεύρι. Τα κύρια λαχανικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι η πιπεριά Φλωρίνης, το κρεμμύδι, η ντομάτα και το κολοκύθι. Στα λαχανικά αυτά οφείλει την πικάντικη του γεύση. Ενώ το προζύμι του δίνει την χαρακτηριστική ξινή γεύση. Συχνά του προσθέτουν σουσάμι αλλά και μπούκοβο για να γίνει καυτερός.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου ΓΑΙΑ «κόβουμε τα ζαρζαβάτια (λαχανικά) από τον κήπο, παίρνουμε τους τεντζερέδες (κατσαρόλες), σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε να τραγουδάμε και να ζυμώνουμε τον τραχανά. Τον μπουκιάζουμε (κάνουμε μπουκιές το ζυμάρι), τον αποξηραίνουμε στα σεντόνια μας, τον τρίβουμε στο χέρι!» . Καθώς για την παρασκευή του δεν χρησιμοποιείται κανένα ζωικό πρόσθετο όπως είναι το γάλα και τα αβγά, ο θρακιώτικος τραχανάς εκτός από vegan είναι και νηστίσιμος.

Ο κόκκινος τραχανάς εκτός από νοστιμιά έχει και πολύχρονη ιστορία στη Θράκη. Είναι ένα φαγητό που έρχεται από το Βυζάντιο και πάντα αποτελούσε μια οικονομική αλλά και υγιεινή επιλογή ιδιαίτερα για τον φτωχό πληθυσμό.

Πλέον έφτασε η ώρα να πάρει και αυτός το δρόμο της καταχώρισής του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πρόσφατα από το Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θράκης. Ως deligate ευχόμαστε να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία και ο κόκκινος τραχανάς να προστεθεί δίπλα στα υπόλοιπα θρακικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης.