Deligate

Σε έναν κόσμο αφθονίας είναι ντροπή μερικές δεκάδες εκατομμύρια συνάνθρωποί μας να πηγαίνουν για ύπνο κάθε βράδυ πεινασμένοι. Παρά τις προσπάθειες διεθνών Οργανισμών η ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων αποτελεί γεγονός για μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Και από την άλλη μερικά εκατομμύρια συνάνθρωποί μας παλεύουν για να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία.

Ναι πρόκειται για μια νέα διατροφική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μόνο να χαρακτηριστεί ως ισορροπημένη δεν μπορεί. Μια πραγματικότητα που πλέον μοιάζει με ένα τεράστιο πρόβλημα.

Διατροφικά προϊόντα που παράγονται στη μία άκρη της γης και καταναλώνονται στην άλλη. Τρόφιμα που έχουν ενοχοποιηθεί ως ανθυγιεινά. Είτε λόγω της σύστασής τους είτε λόγω της παρουσίας σε αυτά υπολειμμάτων επιβλαβών ουσιών που δεν έχουν εντοπιστεί ή ανιχνευθεί κατά την πορεία τους προς το πιάτο μας. Προϊόντα που καταναλώνονται γιατί έτσι επιτάσσουν οι καταναλωτικές τάσεις που διαμορφώνονται από influencers. Τρόφιμα που κάποιοι έχουν κρίνει ότι είναι πιο επικερδές να τα πετάξουν από το να τα διανείμουν σε άπορους. Και από την άλλη μερικές δεκάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες δεν έχουν τη δυνατότητα να τραφούν σωστά. Συμπεριλάβετε στην εξίσωση και μερικές ακόμη δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που πασχίζουν να ακολουθήσουν κάποια μορφή δίαιτας προκειμένου να επαναφέρουν το υπερβολικό τους βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν όλο αυτά δεν συνθέτουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα διαβάστε μερικά ακόμη. Ενώ η παραγωγή βασικών τροφών όπως τα δημητριακά έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των υποσιτιζόμενων συνεχίζει να διευρύνεται. Μόνο ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό των δαπανών της βιομηχανίας τροφίμων για την προώθηση και τη διαφήμιση των προϊόντων της αν διοχετεύονταν στην καταπολέμηση του υποσιτισμού θα σώζονταν μερικές δεκάδες χιλιάδες ζωές. Πολλές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διατροφικών προϊόντων έχουν ήδη εξαφανιστεί. Τη θέση τους έχουν πάρει νέες, ελάχιστες στον αριθμό, ποικιλίες αλλά με σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά (αποδόσεων, ανθεκτικότητας κλπ). Προσθέστε σε όλα αυτά ουσίες όπως ενισχυτικά γεύσεων και αρωμάτων, τεχνητά χρώματα, συντηρητικά και αναρωτηθείτε εκ νέου. Πόσο μπορεί ακόμη να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής τιμώντας την 75η επέτειο από την ίδρυση του FAO (Food and Agriculture Association). Σήμερα, λίγες μόλις ημέρες μετά μάλλον δεν έχουμε να θυμόμαστε τίποτα από τα όσα ακούσαμε

 

Πηγή

simbiosis.gr