Deligate

Σε αναμονή για την αναγνώριση του ταχινιού ολικής άλεσης  ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν, βρίσκονται οι παραγωγοί σουσαμιού στο Μυρωδάτο της Ξάνθης. Η εξαιρετικά δραστήρια και συνεχώς αναπτυσσόμενη ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) Μυρωδάτο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναγνώριση, ήδη από το 2018, όταν ετοίμασε και κατέθεσε τον φάκελο στα πλαίσια προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρ’ όλα αυτά, η αναγνώριση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Ο φάκελος για το ταχίνι είναι ακόμα στη φάση της εξέτασης από το ΥΠΑΑΤ. Στη συνέχεια θα σταλούν παρατηρήσεις στην ομάδα που είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του φακέλου και έπειτα θα δημοσιευθεί για τη διαδικασία των εθνικών ενστάσεων. Κατά της αίτησης καταχώρισης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση όσοι έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ακολουθεί η κατάθεση του φακέλου στην ΕΕ. Με λίγα λόγια, ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα, αλλά η αρχή έχει γίνει.

Πρώτη ύλη για την παραγωγή του ταχινιού είναι το σουσάμι. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι όταν ένα προϊόν χαρακτηρίζεται από την ΕΕ ως ΕΠΙΠ, σημαίνει ότι για την παραγωγή του υπάρχει μια παραδοσιακή συνταγή αλλά η πρώτη ύλη (δηλαδή το σουσάμι στην περίπτωση αυτή) μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε σημείο της Ελλάδας ή ακόμη και από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Η καλλιέργεια του σουσαμιού για την παραγωγή ταχινιού, ήταν αρκετά διαδεδομένη στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Όμως, επειδή το κόστος καλλιέργειας είναι αυξημένο, η χώρα μας καταφεύγει σε εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της. Εννοείται, πως μια τέτοια αναγνώριση και μια τέτοια δυνατή ταυτότητα θα προσδώσει «φτερά» για το συγκεκριμένο προϊόν στις αγορές

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Μυρωδάτο δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ασχολούνται παραδοσιακά, 2η ή 3η γενιά, με την καλλιέργεια του σουσαμιού. Το πλήρωμα του χρόνου μαζί με το μεράκι και την τεχνογνωσία, τους οδήγησαν στη δημιουργία της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ΜΥΡΩΔΑΤΟ. Έχουν αναπτύξει μια εξαιρετική γκάμα προϊόντων. Άλλα με βάση το ταχίνι και αλλά με βάση το φιστίκι ή τον λιναρόσπορο. Παράλληλα έχουν στήσει ένα δίκτυο διάθεσης των προϊόντων τους σε διάφορα σημεία της αγοράς, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στην Θράκη. Επίσης συνεργάζονται και προωθούν προϊόντα από άλλες ΚΟΙΝΣΕΠ της χώρας.

 

της Βένιας Τσαρτσάλη