Deligate

Λίγες μόνο ώρες έχουν μείνει για την επίσημη έναρξη τους. Οι Μεγάλες Μέρες Νεμέας από σήμερα 3/9 μέχρι και την Κυριακή 5/9 μας περιμένουν για μια ακόμη φορά. Μετά την περσινή διακοπή, ελέω COVID-19, επιστρέφουν για να συνεχίσουν την παράδοση που έχουν δημιουργήσει. Ξεκίνησαν το 2004 (λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας) και έχουν ήδη αποκτήσει το δικό τους κοινό. Ένα κοινό που αναζητά τις συγκινήσεις του χαρισματικού και μοναδικού Αγιωργίτικου. ΟΙ Μεγάλες Μέρες Νεμέας φέτος δεν μένουν στα προφανή . Δεν έχουν μόνο επισκέψεις σε οινοποιεία, γευστικές δοκιμές και ξεναγήσεις στους αμπελώνες. Η σύνδεση τους με την τοπική γαστρονομία αναμφίβολα είναι ένας σημαντικός λόγος για να τις επισκεφτούμε. Μόνο που ακούσαμε για τηγανόψωμα με πετιμέζι και φέτα, για σιτεμένες σπαλομπριζόλες, για burger γουρνοπούλας με σάλτσα Αγιωργίτικου και άλλες τέτοιες νοστιμιές ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί. Η φετινή ιδιαιτερότητα ωστόσο εστιάζεται στην παρουσίαση του νέου φακέλου για την ΠΟΠ Νεμέα. Οι προδιαγραφές του φακέλου που δίνει τη δυνατότητα στα κρασιά της Νεμέας να φέρουν στην ετικέτα τους την ένδειξη ΠΟΠ Νεμέα είναι ήδη ξεπερασμένες μετά από 40 χρόνια. Ο νέος φάκελος όπως πληροφορούμαστε από τον Yiannis Karakasis ΜW θα έχει 3 περιπτώσεις: Νεμέα ΠΟΠ, Νεμέα Classic ΠΟΠ και Νεμέα Lions ΠΟΠ. Αν όλα κυλήσουν ομαλά μετά από λίγο καιρό οι οινοποιοί της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να μας προσφέρουν κρασιά με τις ενδείξεις αυτές Με όλα αυτά κατά νου έχουμε ήδη ξεκινήσει να ετοιμαζόμαστε για την επίσκεψή μας. Για να δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ  

Λίγα λόγια για τη ζώνη ΠΟΠ Νεμέας

Η Νεμέα είναι τόπος με μεγάλη αμπελουργική παράδοση και μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας. Η ζώνη ΠΟΠ Νεμέας είναι η μόνη στην Ελλάδα που περιλαμβάνει δύο περιφερειακές ενότητες, την Αργολίδα και την Κορινθία. Η ανάβαση του Αγιωργίτικου στους ορεινούς όγκους της Νεμέας ξεκινά από τα 270 μέτρα υψόμετρο στο χωρίο Μαλανδρένι και φτάνει στα 850 μέτρα στο χωριό Κεφαλάρι. Οι διαφορές στο υψόμετρο, το ανάγλυφο, το μικροκλίμα και τη σύσταση του εδάφους δημιουργούν διαφορετικές «εκφράσεις» της ποικιλίας. Οι παράγοντες αυτοί έχουν χαρίσει στο Αγιωργίτικο τον χαρακτηρισμό «πολυδύναμη» ποικιλία, ο οποίος ουσιαστικά αναφέρεται στη δυνατότητα της να παράγει ένα ευρύ στυλ κρασιών, από φρέσκα και ροζέ μέχρι στιβαρά παλαίωσης και επιδόρπια γλυκά.