Στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου παράγονται 23 προϊόντα που έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρεί η Ε.Ε για τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις πλέον πρόσφατες καταχωρίσεις γεγονός που μας κέντρισε το ενδιαφέρον.
Αναζητήσαμε τον κύριο Φιλήμονα Ζαννετίδη, Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να μάθουμε κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω για την προσπάθεια που αναπτύσσει η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια και τα επόμενα βήματά της.
Για μας αυτό είναι ένα θέμα που μας έχει αγγίξει από πολύ νωρίς. Στους πρώτους μήνες της θητείας μας ως περιφερειακή αρχή κτίσαμε και θεσμικά στον οργανισμό της Περιφέρειας μας το τμήμα ανάδειξης προβολής και προώθησης των τοπικών μας προϊόντων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Σε κάθε νησί υπάρχει ονομαστό φαγητό, διαφημισμένο γλυκό, γευστικότατο ποτό και γενικά εντυπωσιαστήκαμε από την τεράστια γκάμα παραγωγής αλλά και επεξεργασίας των προϊόντων των νησιών. Θεωρήσαμε σκόπιμο να βοηθήσουμε στην περαιτέρω αναγνώριση των προϊόντων αυτών και ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας για να πείσουμε τόσο τους παραγωγούς, όσο και τους επεξεργαστές αυτών των προϊόντων, έτσι ώστε να ενταχθούν όλα μαζί στο διαφημιζόμενο προϊόν τουρισμού, ως εξειδικευμένη εμπειρία.
Αυτό είναι γεγονός. Την αρχή είχε κάνει ο περιφερειάρχης μας Γιώργος Χατζημάρκος, όταν ως πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ανέδειξε την AEGEAN CUISINE και έδωσε μία άλλη ώθηση στην γαστρονομία. Ακολούθησαν, σε συνεργασία με την Λέσχη Μαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, ειδικά σεμινάρια μαγειρικής με τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα. Αποκορύφωμα των προσπαθειών αυτών ήταν η συμμετοχή μας και η ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», τίτλο που υπηρετήσαμε με περηφάνια και σύνεση αναδεικνύοντας την παράδοση, την κουλτούρα και τον πολιτισμό των νησιών μας.
Η όλη διαδικασία που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ανέδειξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την υψηλή διατροφική αξία αρκετών προϊόντων των νησιών μας. Με τη συνεργασία των υπηρεσιών μας, φορέων και παραγωγών προχωρήσαμε στην προσπάθεια πιστοποίησης νέων προϊόντων για να τους δώσουμε προστιθέμενη αξία, αλλά και για να συνεχισθεί η παραγωγή και η εξέλιξη που απαιτείται για την αναγνώριση και καθιέρωση των προϊόντων. Ήδη έχουν επιλεγεί 13 προϊόντα και βρίσκονται στο στάδιο του κτισίματος φακέλου για να γίνει η καταχώρηση στο Μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), ή προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ), ή εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα 13 αυτά εγκεκριμένα προϊόντα είναι τα εξής:
Επίσης βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου με στόχο να ενταχθούν κι αυτά σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες άλλα εννέα προϊόντα, πέραν του γεγονότος ότι όπως αναφέρατε κι εσείς είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της πιστοποίησης του μελιού της Καλύμνου και της σιτάκας Κάσου.
Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι περήφανη τόσο για την εξαιρετική προσπάθεια των παραγωγών όσο και για την ευλογημένη φύση της η οποία προσδίδει μοναδική γεύση στα προϊόντα των νησιών μας. Η Περιφέρεια θα είναι πάντα αρωγός και υποστηρικτής κάθε προσπάθειας ανάδειξης της πλούσιας γαστρονομικής κουλτούρας μας που σκοπό έχει να καταστήσει στη συνείδηση των επισκεπτών τα νησιά μας γαστρονομικό προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη.