Deligate

Με ιστορία που ξεπερνάει τον ένα αιώνα το σαμιώτικο ούζο έχει πλέον δημιουργήσει το δικό του κοινό. Ένα κοινό ιδιαίτερο, που γνωρίζει ότι κάθε σταγόνα από το σαμιώτικο ούζο σε ταξιδεύει όχι μόνο στις ομορφιές της Σάμου αλλά και στη μεγάλη της ιστορία.

Στο νησί της Σάμου βρίσκονται καλά κρυμμένες τουλάχιστον τέσσερις μοναδικές συνταγές για την παραγωγή ούζου. Τέσσερις συνταγές για τις οποίες το μόνο που ξέρουμε είναι ότι αλλάζουν χέρια, από γενιά σε γενιά, χαρίζοντας μας ένα αυθεντικό απόσταγμα.

Το μεγαλείο του σαμιώτικου ούζου αρχίζει να ξεδιπλώνεται μόλις στάξει στο ποτήρι σου. Το μοναδικό του άρωμα αρχίζει να σε πλημμυρίζει. Τη στιγμή εκείνη είσαι σε δίλημμα. Να το αφήσεις έτσι διάφανο ή να του προσθέσεις λίγο κρύο νερό; Ξέρεις ότι θα θολώσει και θα αποκτήσει ένα εξίσου υπέροχο λευκό χρώμα. Όποια απόφαση και αν πάρεις το μόνο σίγουρο είναι ότι από το σημείο εκείνο και μετά ξεκινά η απόλαυση.

 Πού να το απολαύσετε

Σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία που θα βρείτε σε κάποιο από τα ορεινά χωριά της Σάμου. Προτιμήστε τα χωριά που βρίσκονται στις καταπράσινες πλαγιές των ορεινών όγκων της Σάμου με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους.

Σε μια από τις ταβέρνες που θα συναντήσετε σε κάποια από τις παραλίες της Σάμου. Προτιμήστε εκείνες που βλέπουν προς την πλευρά της Τουρκίας. Θα εκπλαγείτε μόλις συνειδητοποιήσετε πόσο κοντά είναι η Σάμος στην Τουρκία.

Μέχρι όμως να έρθει το επόμενο καλοκαίρι όπου θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε για πρώτη ή … για πολλοστή φορά τη Σάμο, το απολαμβάνουμε όπου το βρούμε. Πάντα με καλή παρέα και μυρωδάτους μεζέδες