Deligate

Αν υπάρχει ένα τυρί που μας παραπέμπει κατευθείαν στη Βόρεια Ελλάδα, αυτό είναι ένα. Και δεν είναι άλλο από το κασέρι ΠΟΠ. Μπορεί στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας κασέρι, κατά κανόνα, να εννοούν όλα τα κίτρινα τυριά αλλά εμείς στο deligate όταν λέμε κασέρι ΠΟΠ εννοούμε … τον πιο πιστό φίλο του ψωμιού. Ωστόσο το κασέρι ΠΟΠ δεν παύει να αποτελεί το κύριο συστατικό για να δημιουργήσουμε μια μοναδική κασερόπιτα.  Συνταγές για κασερόπιτα θα βρείτε πολλές. Άλλες με μπεσαμέλ, άλλες με φύλλο κουρού, άλλες με σφολιάτα, άλλες με φύλλο κρούστας. Άλλοτε αφράτες και άλλοτε τραγανές. Είτε σπιτικές, είτε της γιαγιάς, είτε της μαμάς, η νοστιμιά που κρύβουν πάντα είναι μοναδική.

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε μια υπέροχη συνταγή και το μόνο που έχουμε να σας πούμε… είναι καλή σας όρεξη.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση θα χρειαστούμε:

  • 300 ml φρέσκο γάλα
  • 500 γρ. Κασέρι ΠΟΠ τριμμένο
  • 2 αυγά κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αρχικά, βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα προσέχοντας να μην το κάψουμε. Μόλις έχουμε το γάλα μας ζεστό προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Ρίχνουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5 -10 λεπτά και όσο περιμένουμε χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα μπολ. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά για να ολοκληρώσουμε το μείγμα μας. Αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέστε και λίγο αλάτι.

Για να τη στήσουμε στο ταψί θα χρειαστούμε

  • 10 φύλλα κρούστας
  • 200 ml φρέσκο γάλα
  • Ακόμη 2 αυγά
  • 50 ml ελαιόλαδο (για το άλειμμα) και,
  • Λίγο ακόμη αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Στη βάση του ταψιού τοποθετούμε τα 5 από τα 10 φύλλα κρούστας, αλείφοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο.  Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση. Τη στρώνουμε  ομοιόμορφα και μετά τοποθετούμε τα άλλα 5 φύλλα, αλείφοντας και αυτά με ελαιόλαδο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Χωρίς να το λυπόμαστε, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με αρκετό ελαιόλαδο και χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κομμάτια της πίτας μας.

Στο ίδιο μπολ που χτυπήσαμε τα αυγά της γέμισης χτυπάμε τα άλλα 2 αυγά με το γάλα και το αλατοπίπερο, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Περιχύνουμε την πίτα και αφήνουμε 5-10 λεπτά για να απορροφηθεί το μείγμα.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στις αντιστάσεις του φούρνου. Μόλις ροδίσει η πίτα μας, είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και έπειτα κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση