Το αυγοτάραχο δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα αυγά της μπάφας (έτσι λένε οι ψαράδες το ψάρι μουγίλος). Τα ξεραίνουν αργά και με προσοχή, τα στεγνώνουν, τα αλατίζουν και τα κερώνουν με αληθινό κερί μέλισσας.
Το καλό αυγοτάραχο έχει πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, αλμυρή και πικάντικη γεύση και είναι κάπως λιπαρό. Όσο περνάει ο καιρός, ξηραίνεται και γίνεται όλο και πιο πικρό. Το κακό αυγοτάραχο είναι συνήθως σκουριασμένο στο χρώμα, σκληρό και στεγνό. Αν δεν γνωρίζετε, αποφύγετε να πάρετε ότι αυγοτάραχο βρείτε (πολλά εισάγονται από το εξωτερικό). Προτιμήστε το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, συγκαταλέγεται στα super foods και θα το βρείτε να φιγουράρει στο μενού διάσημων εστιατορίων σε όλον τον κόσμο. Είναι άλλωστε Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και ως τέτοιο υφίσταται αυστηρούς ελέγχους ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Επομένως, αν δείτε στη συσκευασία την ονομασία Αυγοτάραχο Μεσολογγίου και το κοκκινοκίτρνο σηματάκι των ΠΟΠ προϊόντων, αγοράστε το άφοβα.
Για να το σερβίρουμε το κόβουμε σε φέτες, το καθαρίζουμε από το κερί, ή το παρουσιάζουμε ανοιγμένο ώστε να καταλάβουν οι καλεσμένοι μας ότι το κομμάτι με το κερί δεν το τρώμε.
Το αυγοτάραχο είναι καλύτερο ωμό ή ως γαρνιτούρα σε μορφή νιφάδων πάνω από διάφορα μαγειρεμένα φαγητά. Εμείς όμως σας προτείνουμε 7 τρόπους για να σερβίρετε το αυγοτάραχο και να δώσετε μια τελείως διαφορετική και πιο εκλεπτυσμένη νότα στα ορεκτικά και τις σαλάτες του γιορτινού τραπεζιού ή ακόμα και στο πρωινό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.