Deligate

Στην ερώτηση τι είναι το μελεκούνι, λίγοι γνωρίζουν την απάντηση. Αλλά ακόμα και αυτοί οι λίγοι μένουν έκπληκτοι όταν ακούν ότι το ταπεινό πλην εντελώς τίμιο μελεκούνι συγκαταλέγεται από το 2018 στη λίστα με τα Π.Γ.Ε. προϊόντα της χώρας μας. Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για Π.Γ.Ε. κρασί ή  Π.Ο.Π. τυρί. Όπως αυτά έτσι και το μελεκούνι είναι ένα παραδοσιακό προϊόν. Ένα προϊόν που στην αυθεντική του μορφή παράγεται μόνο στη Ρόδο και έχει ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο και τους κατοίκους.

Αλλά, τι είναι το μελεκούνι; Το μελεκούνι μοιάζει με παστέλι, αλλά δεν είναι. Πιο χοντρό και πιο μαλακό από το παστέλι, γίνεται με αναποφλοίωτο σουσάμι, αμύγδαλο, ενίοτε και με κουκουνάρι ή φιστίκι. Όπως όλα τα γλυκά με ξηρούς καρπούς και μέλι, έρχεται κι αυτό από την Αρχαία Ελλάδα. Το όνομά του προέρχεται από το μέλι και το κουνί (κούνα-ες), όπως λένε στη Ρόδο τον σπόρο. Βέβαια, αν ρωτήσεις Ροδίτη για το τι είναι το μελεκούνι, θα σου πει απλά ότι είναι το γλυκό της χαράς. Σίγουρα το τρώνε στις χαρές τους, αλλά και για να τους φέρει χαρά γιατί, όπως λένε, κάτι ευτυχεί μέσα σου όταν το τρως.

Αν όμως έπρεπε εγώ να απαντήσω στο τι είναι το μελεκούνι, θα συμφωνούσα ότι είναι το γλυκό της χαράς, για έναν ακόμη λόγο. Το τρως χωρίς καθόλου τύψεις. Και εξηγώ: δεν έχει περιττές θερμίδες, έχει το σουσάμι που περιέχει πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πρόβειο γάλα, διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι και περισσότερο φώσφορο από το ψάρι και το μέλι με τα 180 πολύτιμα συστατικά, τα Ω6, τη νιασίνη, τις βιταμίνες (Β1, Β2, Ε) . Δηλαδή έχουμε μια βόμβα υγείας και μια αντιοξείδωση στο φουλ που τρώγεται με τον γλυκύτερο τρόπο. Είναι να μη χαίρεται κανείς;

 

Και το Κρητικό παξιμάδι γιατί είναι Π.Γ.Ε.;

Κι αν το μελεκούνι το ξέρουν λίγοι, το έτερο ταπεινό, πλην εντελώς τίμιο, προϊόν στη λίστα των ΠΓΕ προϊόντων, το κρητικό παξιμάδι, το ξέρουν όλοι. Επομένως δε θα ρωτήσει κανείς τι είναι το κρητικό παξιμάδι, αλλά γιατί το κρητικό παξιμάδι είναι Π.Γ.Ε. Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο σημαντικό ώστε να είναι στο κλαμπ των “Προστατευόμενων”; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί είναι τόσο συνυφασμένο με την κρητική διατροφή και τον κρητικό τρόπο ζωής που θα ήταν περίεργο να μην είναι.

Και ποιος δεν ξέρει τον γνωστό Ντάκο; Αυτό το εύκολο και γευστικό πιάτο που έχει συνοδεύσει από παρεΐστικες εξόδους σε ταβερνάκια μέχρι μοναχικά βράδια μπροστά στην τηλεόραση. Ένα πιάτο που το συναντάμε σε κάθε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που σέβεται το όνομά του. Είναι γνωστές, άλλωστε, οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών στον οργανισμό και το κρητικό παξιμάδι είναι πλούσιο από αυτές. Αλλά και με λίγη κρητική γραβιέρα, κρητικό ελαιόλαδο και καλή κρητική τσικουδιά και έχουμε ένα πολύ καλό αφιέρωμα στις γεύσεις της Κρήτης.

Οι Μινωίτες το ονόμαζαν “ Διπυρίτη Άρτο” δηλαδή ψωμί ψημένο δύο φόρες, όπως είναι και ο τρόπος παρασκευής του. Υπήρξε το ψωμί των ανθρώπων που εργάζονταν ως ναυτικοί, βοσκοί και αγρότες και έλειπαν για πολύ καιρό από τα σπίτια τους, καθώς μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης. Σταδιακά άρχισε να χρησιμοποιείται απ΄ όλους τους Κρητικούς, για να φτάσει μέχρι και τα επίσημα γιορτινά τραπέζια τους και στις ημέρες μας να κατακτήσει όλη την Ελλάδα, τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας και να βάζει πλώρη για το εξωτερικό. Και θα το κατακτήσει κι αυτό.