Deligate

Οι ΠΓΕ πατάτες Νάξου είναι ιδανικές για αυτή την συνταγή που μας έρχεται από έξω… «Οι πατάτες που λιώνουν»  είναι γνωστές κι ως πατάτες Fontan. Tο τέλειο συνοδευτικό σχεδόν για οποιοδήποτε γεύμα! Γίνονται τραγανές απ’ έξω και εξαιρετικά απαλές στο εσωτερικό. Απλώς λιώνουν στο στόμα σας, εξ ου και το όνομα τους! Ζωμός κοτόπουλου ή βοδινού, βούτυρο, σκόρδο και θυμάρι προστίθενται στο τηγάνι πριν το ψήσιμο. Οι πατάτες απορροφούν όλη αυτή τη γεύση και τα αρώματα καθώς μαγειρεύονται με αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά γευστικό πιάτο! Ταιριάζουν σχεδόν με όλα. Φροντίστε να βάλετε κύβο που ταιριάζει με το κυρίως πιάτο. Π.χ. αν συνοδεύσει κοτόπουλο να βάλετε κύβο κοτόπουλου.

Λεπτομέρειες συνταγής
  • Μερίδες : 4
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρες 5 λεπτά

 

Υλικά
  • 4 πατάτες ΠΓΕ Νάξου
  • 4 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο ΠΟΠ
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε κύβους
  • 4 κλαδάκια κρητικό θυμάρι
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό
  • Αλάτι και πιπέρι για επιπλέον νοστιμιά

 

Οδηγίες

Ξεφλουδίστε τις πατάτες. Κόψτε το κάτω μέρος των πατατών και έπειτα τις κόβετε σε 3 μέρη. Κόψτε τες σε μεγάλες ροδέλες  ώστε να δημιουργηθούν κύλινδροι. Τοποθετήστε τους κυλίνδρους σε ένα μπολ με χλιαρό νερό. Μουλιάστε για 20 λεπτά για να αφαιρεθεί το πολύ άμυλο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 °. Σπάστε το σκόρδο με ένα μαχαίρι. Μόλις οι πατάτες εμποτιστούν, θερμαίνετε το τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε ελαιόλαδο ποπ. Μόλις ζεσταθούν, προσθέστε τις κομμένες πατάτες προς τα κάτω και επαναλάβετε και από την άλλη πλευρά των πατατών.

Μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ανακατέψτε τες και προσθέστε το σκόρδο, το θυμάρι και το ζωμό. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά. Τοποθετήστε το βούτυρο σε κύβους διάσπαρτο πάνω από πατάτες.

Έπειτα τις βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν για 30-35 λεπτά.

Σερβίρετε και μην ξεχάσετε να ρίξετε τους ζωμούς από το τηγάνι πάνω από τις πατάτες και να προσθέστε στο «στήσιμο» του πιάτου λίγο φρέσκο δεντρολίβανο και ρίγανη….!

Αφού γευτείτε την συνταγή γράψτε στα σχόλια τις εντυπώσεις σας. Εμάς πάντως μας άρεσαν πολύ!!!