Deligate

Μικροί αλλά θαυματουργοί … γεμάτοι θρεπτικά στοιχεία, πρωτείνες και “καλά” λιπαρά!

Φήμες λένε πως η γεύση τους “μάγεψε” μέχρι και αυτοκράτορες. Δεν είναι άλλοι από τους ξηρούς καρπούς, Μάλιστα, η χώρα μας έχει να περηφανεύεται για 4 ΠΟΠ προϊόντα της κατηγορίας τους. Τρώγονται, κυρίως, σαν σνακ αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ενθουσιάσει η επεξεργασία τους ως βούτυρα. Δεν αναφερόμαστε φυσικά μόνο στο γνωστό σε όλους φυστικοβούτυρο αλλά, και στα λιγότερο γνωστά βούτυρα από κάσιους, αμύγδαλο, καρύδια και φουντούκι.

Γιατί να επιλέξετε κάποιο βούτυρο από ξηρούς καρπούς? Πρώτα από όλα διότι οι ξηροί καρποί περιέχουν λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα, που ωφελούν την καρδιά, τον εγκέφαλο αλλά και το νευρικό σύστημα συμβάλλοντας σε μια υγιεινή διατροφή. Είναι πλούσιοι σε πρωτεϊνες και φυτικές ίνες αργής αποδέσμευσης. Έτσι διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού για αρκετές ώρες. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα με μελέτες να αποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου Β, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη αλλά και καρδιακές παθήσεις.

Αναρωτιέστε ποιο από όλα τα βούτυρα να διαλέξετε?

Οι απαντήσεις αμέσως, παρακάτω …

Αμυγδαλοβούτυρο για γεμάτη γεύση. Καλή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν θεματάκια με την καρδιά τους ή τα οστά (περιέχει μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο).

Βούτυρο από κάσιους με πιο κρεμώδη υφή. Κατάλληλο για χορτοφάγους, για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν ένα υγιές δέρμα και μαλλιά ή ακόμη και για εγκύους.

Βούτυρο από καρύδια. Ασφαλής επιλογή, αν δεν τρώτε λιπαρά ψάρια. Περιέχει το υψηλότερο ποσοστό ω-3 λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση φλεγμονών και την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

Φουντουκοβούτυρο. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο (σημαντικά συστατικά του μεταβολισμού των οστών). Προτιμάται από άτομα που είναι αλλεργικά στα φυστίκια.

Last but not least, το αγαπημένο σε πολλούς φυστικοβούτυρο. Πρόσφατη δημοσίευση μελέτης αναφέρει πως ενήλικες που ήταν ανθεκτικοί στην ινσουλίνη και είχαν μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, παρουσίαζαν λιγότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνους που κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες ή κορεσμένο λίπος. Γεμάτο με βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και κάλιο. Και παρόλο που 100 g φυστικοβούτυρου καταγράφουν μέχρι και 600 θερμίδες, ο συνδυασμός από υδατάνθρακες (2 g/μερίδα) και πρωτεΐνες (8 g/μερίδα) που περιέχει δημιουργεί αίσθημα κορεσμού κάνοντάς σας να μην πεινάτε για περισσότερο χρόνο.

Επισκεφτείτε λοιπόν ένα κοντινό σας κατάστημα που πουλάει ξηρούς καρπούς και διαλέξτε τον αγαπημένο σας (καρύδια, φυστίκια, κάσιους ή αμύγδαλα). Επιστρέφοντας στο σπίτι, θρυµµατίστε τους στο µπλέντερ, σε δυνατή ταχύτητα. Επιμείνετε για λίγα λεπτά μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Για πιο “δυνατή” γεύση μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο ή µέλι. Μην αμελήσετε να αποθηκεύσετε το βούτυρο σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο.

Να θυμάστε πως πρέπει όλα τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς να καταναλώνονται με μέτρο λόγω της υψηλής θερμιδικής τους απόδοσης. Να ελέγχετε τις ετικέτες τους, προσεκτικά, πριν τα αγοράσετε. Αποφύγετε  να ψωνίσετε κάποιο με πρόσθετη ζάχαρη, υδρογονωμένα λιπαρά ή αλάτι. Τέλος, τα βούτυρα από ωμούς ξηρούς καρπούς είναι “ελαφρύτερα” ως προς τα λιπαρά από τα αντίστοιχα από ψημένους καρπούς αλλά αυτό είναι θέμα προτίμησης γεύσης οπότε το αφήνουμε στην κρίση και τον ουρανίσκο σας.