Deligate

Πριν από μερικούς μήνες, στην ανάρτηση μας για τις νέες ΠΟΠ γεύσεις από το Βόρειο Αιγαίο γράφαμε ότι σύντομα θα δούμε το Αρνάκι Λήμνου αλλά και το Κατσικάκι Λήμνου να εγγράφονται στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων και να στέκονται περήφανα δίπλα  στους πρώτους εκπροσώπους της κατηγορίας «κρέας» που είναι το Αρνάκι Ελασσόνας και το Κατσικάκι Ελασσόνας
Η εκτίμηση μας τότε μόνο αυθαίρετη δεν ήταν. Πλέον, εδώ και λίγες ημέρες,  η ονομασία Αρνάκι Λήμνου αποτελεί Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να γίνει το ίδιο και για την ονομασία Κατσικάκι Λήμνου. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία η οποία αναδεικνύει την ισχυρή σχέση που έχει το συγκεκριμένο προϊόν με την περιοχή καταγωγής του. Μια σχέση που δεν είναι επιφανειακή μένοντας μόνο στο όνομα. Είναι μια σχέση που δείχνει πως οι τοπικές συνθήκες δίνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο προϊόν που το διαφοροποιούν από ομοειδή του.
Το κρέας με την ονομασία «Αρνάκι Λήμνου» χαρακτηρίζεται από τρυφερή, ζουμερή και απαλή υφή και από χαρακτηριστική και ευχάριστη γεύση και άρωμα. Είναι το κρέας από σφάγια αρνιών ηλικίας 60-120 ημερών, βάρους μεγαλύτερου από 10 kg.

Τα ζώα από τα οποία προέρχεται το κρέας Αρνάκι Λήμνου:

  • γεννιούνται στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο από ζώα που επίσης εκτρέφονται και είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες των δύο αυτών νησιών
  • μεγαλώνουν έχοντας πλήρη πρόσβαση στους βοσκοτόπους της Λήμνου και του Άγιου Ευστράτιου όπου βρίσκουν και καταναλώνουν την τροφή τους χωρίς να είναι υποχρεωμένα να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.
  • σφάζονται σε εγκαταστάσεις της Λήμνου ώστε να προστατεύονται από το στρες της πολύωρης μεταφοράς με οχήματα και πλοία το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος

Αν θέλαμε με μια λέξη να πούμε που οφείλεται η νοστιμιά του κρέατος Αρνάκι Λήμνου ΠΓΕ αυτή δεν θα ήταν άλλη από τη μαγική λέξη: βοσκότοποι. Οι βοσκότοποι στην Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο χαρακτηρίζονται για τη μεγάλη ποικιλία χόρτων, βοτάνων, και αρωματικών φυτών, συχνά ενδημικών. Η συνεχής πρόσβαση των ζώων στους βοσκοτόπους αυτούς εξασφαλίζει την παραγωγή προϊόντων κρέατος όπου το λίπος έχει αποκτήσει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχουν καθοριστεί από την ποικιλία των αρωματικών και λοιπών φυτών των βοσκοτόπων. Επιπλέον, το ήπιο ανάγλυφο που έχουν οι βοσκότοποι και η εγγύτητά τους με τις σταβλικές εγκαταστάσεις περιορίζει την καταπόνηση των ζώων, κάτι που τους επιτρέπει να εναποθέτουν ποσότητα ενδομυϊκού λίπους σημαντικά μεγαλύτερη από ό, τι ομοειδή ζώα και να έχουν ανεπτυγμένες μυϊκές μάζες.
Ευχή όλων μας είναι η σημαντική αυτή αναγνώριση να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης του κρέατος Αρνάκι Λήμνου και να το δούμε σύντομα να κερδίζει τη θέση που του αρμόζει στο τραπέζι μας είτε μόνο του είτε συνοδευόμενο και από τα άλλα υπέροχα προϊόντα της Λήμνου