Deligate

Λικέρ υπάρχουν πολλά. Παραδοσιακά και μη. Με χρώματα από έντονα μέχρι διάφανα. Με αρώματα πλούσια και με γεύσεις ιδιαίτερες. Μπορεί πλέον να μην είναι πολλές οι νοικοκυρές που τα παρασκευάζουν, η κάθε μια με το δική της μοναδικό τρόπο, για να φιλέψουν τους επισκέπτες τους. Ωστόσο συνεχίζουν να αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας.

Η παραγωγή τους ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια στην Ιταλία. Ωστόσο σύντομα, η ευκολία της παραγωγής τους τα έκανε διάστημα σε όλο τον κόσμο.

Εντοπίσαμε τα πέντε πιο φημισμένα ελληνικά λικέρ και σας προσκαλούμε να τα γνωρίσετε.

Λικέρ Μαστίχα Χίου  

Με χρώμα διάφανο και έντονο το άρωμα της μοναδικής ΠΟΠ Μαστίχας Χίου. Παράγεται με την απόσταξη αυθεντικής μαστίχας, μια διαδικασία που το διαφοροποιεί από το απλό λικέρ μαστίχας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, σερβίρεται συνοδευόμενο από επιδόρπιο, μετά από κάθε γεύμα ή μαζί με τον καφέ και πάντα παγωμένο. Μπορεί οι χωνευτικές ιδιότητες του να το κατατάσσουν στα digestif, ωστόσο πλέον χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε coctails.

 

Λικέρ Κίτρο Νάξου

Θα το συναντήσετε με τρία χρώματα: κίτρινο, που είναι και το πιο ξηρό και δυνατό, λευκό ή διάφανο, που είναι το ενδιάμεσο σε ζάχαρη και αλκοόλ, και πράσινο που είναι το πιο γλυκό και ελαφρύ. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται φύλλα κιτριάς (της οποίας η καλλιέργεια ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη στη Νάξο) τα οποία τοποθετούνται σε άμβυκες μαζί με φλούδες καρπού, για να εκχυλιστεί το άρωμά τους και εν συνεχεία να ξεκινήσει η απόσταξη.Μια πρακτική που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

 

Λικέρ Κουμ Κουάτ Κέρκυρας

Ένα λικέρ με εντυπωσιακό πορτοκαλί χρώμα που αναδεικνύει με έναν εναλλακτικό τρόπο το υπέροχο άρωμα του μικρού «χρυσού πορτοκαλιού» της Κέρκυρας. Ένα άρωμα που εγκλωβίζεται σε διάλυμα νερού και αλκοόλης μέσα στο οποίο παραμένουν τεμαχισμένοι οι καρποί μέχρι τρεις ημέρες. Αναζητήστε το όχι μόνο όταν βρεθείτε στην Κέρκυρα, και δοκιμάστε το είτε σκέτο με παγάκια είτε αναμεμειγμένο με χυμούς ή δυνατά ποτά.

 

Λικέρ Τεντούρα

Το παραδοσιακό ποτό της Πάτρας. Ξεχωρίζει για το βαθύ καφεκόκκινο χρώμα της αλλά και για τα επιθετικά αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της. Ένα λικέρ που μπορείτε να το απολαύσετε κυρίως μετά το φαγητό αλλά και οποιαδήποτε άλλη ώρα, σκέτο ή με τη συνοδεία ανάλατων ξηρών καρπών. Είναι εξαιρετική, όταν είναι παγωμένη.

 

Η πεντάδα των φημισμένων ελληνικών λικέρ συμπληρώνεται με τη Φατουράδα Κυθήρων.

Μπορεί να μην έχει την αίγλη της αναγνώρισης της με Γεωγραφική Ένδειξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως τα άλλα τέσσερα λικέρ αλλά έχει τη δική της ιστορική διαδρομή. Στα Κύθηρα φατουράδες λένε τα ποτά που προέρχονται από την επεξεργασία του αγνού τσίπουρου. Τις φατουράδες τις παρασκευάζανε στα πλούσια σπίτια του νησιού τις πρόσφεραν με ένα σπιτικό γλυκό. Η πλέον συνηθισμένη μορφή της φατουράδας Κυθήρων είναι αυτή με τα κανελογαρύφαλα, ενώ υπάρχουν κι άλλες με αρώματα και γεύσεις φρούτων

Όποιο και αν επιλέξετε απολαύστε το υπεύθυνα!

 

Και λίγη επιστήμη!

Ηδύποτο (λικέρ) λέγεται το αλκοολούχο ποτό που έχει γλυκιά γεύση και πολλές φορές αρωματιστέμο με διάφορα φυσικά ή συνθετικά αρώματα. Το ηδύποτο παρασκευάζεται χωρίς ζύμωση, με ανάμιξη αλκοόλης, νερού, αρωματικών υλών και ζάχαρης. Οι σπουδαιότεροι μέθοδοι παρασκευής είναι τρεις: η μέθοδος της απόσταξης (κατά την οποία οι αρωματικές ουσίες παραλαμβάνονται με απόσταξη των σωμάτων στα οποία περιέχονται), η μέθοδος της έγχυσης (όπου χρησιμοποιείται ως διαλυτικό μέσο η αλκοόλη) και η μέθοδος της προσθήκης αρωματικών ουσιών και αβλαβών φυσικών ή συνθετικών χρωστικών σε μείγματα αλκοόλης, νερού και ζάχαρης, που είναι και η πιο συνηθισμένη (Πηγή: Ελληνική Οινολογία και Ποτοποιία» του Αδ. Κρασανάκη).