Deligate

Είναι κάποια προϊόντα της ελληνικής γης που δεν είναι δυνατόν να μην τα συμπεριλάβουμε ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου. Προϊόντα που όχι μόνο έχουν συνδέσει το όνομα τους με τον τόπο παραγωγής τους αλλά έχουν ταυτιστεί με αυτούς. Τρανό παράδειγμα το φιστίκι Αιγίνης. Είναι δυνατόν να σκεφτεί κάποιος την Αίγινα και να μην του έρθει στο μυαλό το φιστίκι Αιγίνης; Και αντίστροφα. Ποιος μπορεί να σκεφτεί φιστίκι κελυφωτό και να μην του έρθει στο μυαλό η Αίγινα. Η αναγνώριση του ως προϊόν ΠΟΠ πριν από 25 χρόνια απλά επιβεβαίωσε την ιδιαιτερότητά του αλλά και τη φήμη του που είχε προ πολλού ξεπεράσει τα σύνορα της Αίγινας.

Με αφορμή το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή του, ζητήσαμε από το ΠΟΠ Φιστίκι Αίγινας να μας πει το ίδιο γιατί πιστεύει ότι έχει γίνει διάσημο.

Ο λόγος στο φιστίκι Αιγίνης

Είμαι μικρό, πρασινωπό και άκρως θρεπτικό! Η καταγωγή μου έρχεται από τα βάθη της Κεντρικής Ασίας. Επειδή προσαρμόζομαι εύκολα πολλοί με μετέφεραν και σε άλλες χώρες. Στην Αίγινα εγκαταστάθηκα κάποια στιγμή κοντά στο 1890. Δεν θυμάμαι ακριβώς… πάνε και τόσα χρόνια από τότε. Να ‘ναι καλά ο γιατρός Ν. Πέρογλου. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Γρήγορα εγκλιματίστηκα στα ασβεστώδη ημιξερικά εδάφη του νησιού. Από τότε ανταποδίδω την αγάπη που μου δείχνει ο κόσμος με τον καλύτερο τρόπο. Με καλλιεργούν με μεγάλη προσοχή φροντίζοντας να κρατούν μακριά μου εχθρούς και ασθένειες και δίνοντας μου κάθε χρόνο τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζομαι καθώς και λίγο νερό. Λίγο πριν τελειώσει το καλοκαιράκι (Αύγουστος) ξεκινούν να με μαζεύουν τινάζοντας ελαφρά τα κλαδιά της μαμάς μου, έτσι ώστε να πέσω στα μαλακά πανιά. Στη συνέχεια σπάζουν το καβούκι μου και με αφήνουν να στεγνώσω όσο είμαι νωπό. Κάποτε, τη δεκαετία του 1970 είχα εξαπλωθεί αρκετά (περίπου 5.000 στρέμματα) αλλά από εκεί και μετά συμμαζεύτηκα λίγο. Πλέον με καλλιεργούν σε λίγο πάνω από 3.000 στρέμματα.

Μπορείς να με δοκιμάσεις νωπό ή ξηρό. Είμαι πολύ υγιεινό και δεν κουβαλάω χρωστικές, αρωματικές ή άλλες χημικές ουσίες. Για το λόγο αυτό είμαι μια θαυμάσια πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών για όλες τις ώρες. Αναλυτικά αυτά θα τα πούμε άλλη στιγμή. Στα ράφια μπορείς να με βρεις σε διάφορες συσκευασίες με κέλυφος ή χωρίς, ψημένο ή άψητο, αλατισμένο ή ανάλατο για όλα τα γούστα. Όταν είμαι στις κλειστές μου δεν τρώγομαι και για αυτό με προωθούν για άλλες χρήσεις (ζαχαροπλαστική κ.α). Μπορεί να μη με φας μόλις με αγοράσεις αλλά … αυτό είναι μάλλον απίθανο.

 

Από το ‘Βάστα καημένη Φιστικιά” στο FISTIKI FEST

Βάστα καημένη φιστικά ήταν ο τίτλος της πρωτοποριακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2008 στην Αίγινα, με σκοπό να στηρίξει την φθίνουσα τότε καλλιέργεια της φιστικιάς στην Αίγινα. Μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών  Αίγινας και έμελλε να αποτελέσει τον προπομπό του FISTIKI FEST. Ενός φεστιβάλ, με όχημα το περίφημο φιστίκι Αιγίνης και με εξαιρετικές εκδηλώσεις που φέρνουν δίπλα δίπλα τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τους παραγωγούς, τους εμπόρους.

Φέτος,  το 12ο Aegina Fistiki Fest “μπήκε” με τα τσαρούχια. Όχι μόνο γιατί το φιστίκι Αιγίνης προκρίθηκε στο δεύτερο στάδιο διαδικασίας εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αλλά και επειδή κινείται στο κλίμα της επετειακής χρονιάς με ένα μοναδικό τρόπο. Χρησιμοποιεί ως κεντρικό στοιχείο στην αφίσα του το τσαρούχι και στη θέση της φούντας του, που κατά μία έννοια ταυτίζεται με το δέντρο της λευτεριάς, έχει έναν κούνο φιστικιάς.

Μπορεί να μην προλάβατε τις πρώτες εκδηλώσεις του 12ου Fistiki fest. Ωστόσο θα είναι κοντά μας με πολλές ακόμη που θα κορυφωθούν στο τετραήμερο 16-19 Σεπεμβρίου με την εμπορική έκθεση. Το σκέφτεστε ακόμα;