Deligate

Έχετε αναρωτηθεί πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση «Πιάσε μια γίγαντες»! Κάθε τσιπουράδικο που σέβεται και τιμά τον εαυτό του δεν είναι δυνατό να μην έχει ανάμεσα στα πιάτα του φασόλια γίγαντες. Ένας μεζές που όμοιο του δεν έχει. Όχι μόνο θρεπτικός και νόστιμος. Ένα μεζές που έχει τη δυνατότητα να συνυπάρχει με όλα τα υπόλοιπα πιάτα μικρά ή μεγάλα που εκείνη τη στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι.

Ένα απλό παραδοσιακό φαγητό που μπορεί να θέλει τον χρόνο του και την τεχνική του για να φτιαχτεί αλλά πάντα σε αποζημιώνει. Αντίθετα από την εθνική μας φασολάδα, που είναι συνδεδεμένη με το κρύο του χειμώνα, οι γίγαντες στον φούρνο, απλοί ή ψημένοι μαζί με λουκάνικα είναι παντός καιρού. Τρώγονται χειμώνα καλοκαίρι, ζεστοί και κρύοι, ως κυρίως πιάτο αλλά και ως μεζές ορεκτικός για το ούζο ή το τσίπουρο.

Για να τους ετοιμάσουμε χρειαζόμαστε

  • ½ κιλό φασόλια γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών ΠΓΕ
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 καρότο
  • 3 κλωνάρια σέλινο
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ½ κ.γ αλάτι χοντρό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. πιπέρι ή μπούκοβο

 

Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό τουλάχιστον για 12 ώρες. Τους βάζουμε να βράσουν σε μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα. Όταν βεβαιωθούμε ότι τα φασόλια είναι βρασμένα καλά, σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους.

Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα σε 100 γραμμάρια λάδι. Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες και το σέλινο και τέλος το αλάτι, τη ζάχαρη, και το ή μπούκοβο.. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και τότε προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει (περίπου ένα λίτρο) και τον πελτέ. Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις (περίπου 10 λεπτά). Στη συνέχεια ρίχνουμε και τους γίγαντες για να βράσουν για άλλα 10 λεπτά. Αδειάζουμε σε ένα ταψί, το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι γίγαντες.

 

Μικρά μυστικά για extra νοστιμιά

Μυστικό πρώτο: Η προέλευση τους. Αν και καλλιεργούνται σε αρκετά μέρη εμείς σας συστήνουμε να έχουν προέλευση είτε από την Καστοριά είτε από το Κάτω Νευροκόπι είτε από τις Πρέσπες. Και οι τρεις περιοχές φημίζονται για τα φασόλια τους και έχουν κατοχυρώσει τους γίγαντες που παράγουν ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Για τη συνταγή χρησιμοποιήσαμε φασόλια γίγαντες Πρεσπών. Είναι πραγματικά άπαιχτοι.

Μυστικό δεύτερο: Το νερό που μουλιάζουν. Πολλοί είναι αυτοί που προτείνουν να το πετάξουμε και να ξεκινήσουμε το βράσιμο με καθαρό κρύο νερό. Βράζοντας τα φασόλια στο νερό που έχουν μουλιάσει (όπως κάνουν παραδοσιακά στις περιοχές που τα παράγουν) δεν τους αφαιρούμε γεύση.

Μυστικό τρίτο για πιο πικάντικη γεύση. Αν προτιμάτε τις πιο καυτερές γεύσεις προσθέστε λίγο περισσότερο μπούκοβο ή λίγη καυτερή  πιπεριά. Το αποτέλεσμα είναι πάντα εντυπωσιακό.

Μυστικό τέταρτο και τελευταίο: Βάλτε τους γίγαντες στο γκριλ για λίγα λεπτά. Η τραγανή επιφάνεια που θα αποκτήσουν και η λίγο καμένη υφή θα σας ανοίξουν σίγουρα την όρεξη.