Deligate

Δεν είναι άλλο από Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ. Ένας κρέας που δεν έχει καθόλου λίπος. Χυμώδες, τρυφερό και με πλούσιο ξεχωριστό άρωμα και εξαιρετική νοστιμιά. Προέρχεται από μικρά κατσικάκια ηλικίας μέχρι 2 μηνών. Κατσικάκια τα οποία κυκλοφορούν στις πλαγιές του Ολύμπου και από τη μέρα που γεννιούνται τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ημέρα που το Κατσικάκι Ελασσόνας αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, λίγους μήνες μετά από το Αρνάκι Ελασσόνας.

Γιορτάζουμε τα πρώτα αυτά δέκα χρόνια με δύο νόστιμες συνταγές τις οποίες σίγουρα θα λατρέψετε.

 

Κατσικάκι Ελασσόνας φρικασέ

κατσικακι φρικασε

 

Θα χρειαστούμε

  • 1 κιλό κατσικάκι μπούτι
  • 1 κιλό μαρούλια
  • 350 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 φλιτζάνι αρακά
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί κατά προτίμηση ΠΓΕ Ελασσόνα
  • 1 κρόκο αβγού

Ξεκινάμε τσιγαρίζοντας το κρέας σε δυνατή φωτιά για να το θωρακίσουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε νερό. Αφήνουμε σε χλιαρή φωτιά για 1,5-2 ώρες για να μαλακώσει το κρέας. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον αρακά, τον άνηθο και τα μαρούλια χοντροκομμένα. Αφήνουμε για μισή ώρα περίπου και μετά αυγοκόβουμε. Για το αυγολέμονο χτυπάμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τον κρόκο του αυγού, λίγο αλάτι και πιπέρι και το χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι.

Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε!!!

 

Ντοματόσουπα με Κατσικάκι Ελασσόνας

ντοματόσουπα Κατσικάκι

Υλικά για τη συνταγή

  • 1 κιλό κατσικάκι
  • 200 γρ. κριθαράκι
  • 3 φρέσκιες ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας κατά προτίμηση από τοματάκι Σαντορίνης ΠΟΠ
  • Ελαιόλαδο
  • Λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον πελτέ ντομάτας και τις φρέσκιες ντομάτες που έχουμε περάσει πρώτα από τον τρίφτη. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 3 ώρες. 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο προσθέτουμε το κριθαράκι.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και προσθέτουμε στο πιάτο λίγες σταγόνες λεμόνι

 

Καλή απόλαυση!