Deligate

Αυτοί που ξέρουν ότι η κορυφή του Ολύμπου ήταν η κατοικία των θεών είναι πολλοί. Λίγοι όμως είναι εκείνοι που ξέρουν ότι κοντά στην κατοικία των θεών, στου Ολύμπου την αυλή, στη φημισμένη Ελασσόνα είναι και η κατοικία μερικών χιλιάδων προβάτων και κατσικιών που μεγαλώνουν κάθε χρόνο με τη φροντίδα των τοπικών κτηνοτρόφων.

Ζωντανά που, όλη μέρα, τριγυρνούν στα βοσκοτόπια του Ολύμπου για να τραφούν με την πλούσια και ποικίλη βλάστηση τους. Υπάρχουν όμως και τα πιο τυχερά! Αυτά που το καλοκαίρι τα μεταφέρουν στα ορεινά βοσκοτόπια, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1000 μέτρα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο  παρά μόνο για να έχουν άφθονο φαγητό και περισσότερη δροσιά. Πρακτικές που ξεκίνησαν αιώνες πριν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα χωρίς ιδιαίτερες παραλλαγές.

Πριν λίγες ημέρες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας συνομιλήσαμε με την κα Άντζελα Κουσίδου η οποία ζει στην Βερδικούσα , ένα μικρό χωριό κοντά στην Ελασσόνα. Μια κυρία που μαζί με τα δύο μικρά της παιδιά μεγαλώνει στη φάρμα της κατσικάκια που βόσκουν έχοντας θέα τον Όλυμπο.

 

 

Κυρία Κουσίδου είμαστε βέβαιοι πως γνωρίζετε ότι το κατσικάκι Ελασσόνας είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Θα θέλατε να μας δώσετε μια σύντομη περιγραφή για το συγκεκριμένο προϊόν;

Το Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ αναφέρεται στο κρέας που διατίθεται στο κοινό και το οποίο έχει παραχθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Πρόκειται για κρέας από κατσικάκια ηλικίας μέχρι 2 μηνών τα οποία από τη μέρα που γεννιούνται μέχρι να οδηγηθούν στο σφαγείο τρέφονται μόνο με το γάλα της μητέρας τους. Θηλάζουν από 1 μέχρι 3 φορές την ημέρα. Το κρέας αυτό είναι τρυφερό και χυμώδες. Έχει χρώμα απαλό ρόζ, δεν έχει λίπος και έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό άρωμα. Ένα άρωμα που οφείλεται στην πλούσια βλάστηση και στα πολλά αρωματικά φυτά που βόσκουν οι αίγες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Θα μας πείτε λίγα λόγια ακόμη για τα ζωντανά αυτά;

Τα κατσικάκια και οι μητέρες τους ανήκουν σε αυτή που λέμε ντόπια ελληνική φυλή. Έχουν διάφορα χρώματα αλλά το πιο σύνηθες είναι το μαύρο. Πρόκειται για ζώα που δεν έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε τροφή, έχουν μεγάλη αντοχή σε αρρώστιες και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Τους αρέσει να κινούνται συνεχώς και σε αντίθεση με τα πρόβατα όταν βρουν τροφή δεν σταματούν για να τη μασήσουν αλλά συνεχίζουν να περπατούν. Σε μια μέρα μπορεί να κάνουν αποστάσεις που φθάνουν μέχρι και 15 χιλιόμετρα. Δεν παράγουν πολύ γάλα αλλά όσο παράγουν είναι πλούσιο σε λιπαρά και πρωτεΐνες.

Εσείς μεταφέρετε τα ζωντανά σας το καλοκαίρι στα ορεινά βοσκοτόπια του Ολύμπου;

Η πρακτική αυτή παλιότερα ήταν αρκετά διαδεδομένη. Τα ζώα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οδηγούνταν σε μεγαλύτερο υψόμετρο όπου η βλάστηση ήταν πιο πλούσια και όταν άρχιζε να πέφτει ο χειμώνας κατέβαιναν στα πεδινά. Πολλοί ήταν εκείνοι που ξεχειμώνιαζαν στο Δαμάσι, το χωριό που έγινε γνωστό τους τελευταίους μήνες λόγω του σεισμού. Το Δαμάσι βρίσκεται σε μια πολύ καλή τοποθεσία όπου τους χειμερινούς μήνες αναπτύσσεται πλούσια βλάστηση. Έτσι πολλοί κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ήπειρο παραχείμαζαν στο Δαμάσι. Εκεί πήγαιναν και πολλοί έμποροι της εποχής εκείνης και συμφωνούσαν με τους κτηνοτρόφους την τιμή πώλησης του γάλακτος.

Εκτός από το κατσικάκι Ελασσόνας τι άλλο θα προτείνατε σε έναν επισκέπτη της Ελασσόνας να γευτεί;

Αναμφίβολα τη φέτα ΠΟΠ Ελασσόνας. Με τόσους τόνους γάλα από τα χιλιάδες πρόβατα και κατσίκια που εκτρέφονται στην περιοχή, είναι φυσικό επόμενο να ασχολούνται με την παραγωγή φέτας πολλές επιχειρήσεις. Από μικρά τυροκομεία μέχρι και μεγάλες βιομηχανίες. Η φέτα Ελασσόνας διακρίνεται για την πλούσια γεύση της που και αυτή οφείλεται στην πλούσια βλάστηση του Ολύμπου. Μπορείτε να τη γευτείτε είτε νωπή αλλά και ως συστατικό σε κάποια από τις περίφημες τοπικές μας πίτες. Μάλιστα εδώ και κάποια χρόνια με πρωτοβουλία του Δήμου διοργανώνεται, συνήθως προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και η γιορτή φέτας.

Επιπλέον, σας συνιστούμε τα δοκιμάσετε και τα υπέροχα κρασιά Ελασσόνας τα οποία είναι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Η περιοχή της Ελασσόνας μπορεί να είναι διάσημη για τη φέτα και το κρέας από τα κατσικάκια και τα αρνάκια αλλά έχει μακρά παράδοση και στην αμπελοκαλλιέργεια.

Κυρία Κουσίδου ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

Και εγώ σας ευχαριστώ.