Deligate

Την Ιταλική κουζίνα όλοι την γνωρίζουμε. Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό για πάντα ανήσυχους Ιταλούς chef. Με πρωτοβουλία του δικτύου τους, Virtual Group of Italian Chefs, ξεκίνησε, για πρώτη φορά το 2008 να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η 17 Ιανουαρίου ως Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας. Για 10 χρόνια την ημέρα αυτή χιλιάδες σεφ και εστιάτορες σε όλο τον κόσμο μαγείρευαν και γιόρταζαν την αυθεντική εκδοχή πιάτων όπως Spaghetti alla Carbonara, Risotto alla Milanese, Pesto alla Genovese, Tagliatelle al Ragu Bolognese, Tiramisu και άλλα
Αν και από το 2018 η ημερομηνία για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας έγινε κινητή, η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί μια σημαντική ημέρα στην ιστορία της ιταλικής κουζίνας.
Ως deligate δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τη σημερινή ημέρα. Εξάλλου οι γείτονες μας κατέχουν την πρώτη θέση στην Ευρώπη με τις περισσότερες Ονομασίες Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις. Σχεδόν πλησιάζουν τις 900. Με αξία παραγωγής που υπερβαίνει τα 15 δισεκατομμύρια € και αξία εξαγωγών που κινείται ετησίως κοντά στα 9 δις €.
Τιμούμε και εμείς με τη σειρά μας την Ιταλική κουζίνα παρουσιάζοντας τέσσερις εμβληματικές ονομασίες αυθεντικών Ιταλικών προϊόντων.

ΠΟΠ Prosciutto di Parma.

Ένα από τα πιο γνωστά αλλαντικά στην Ιταλία. Με υφή ντελικάτη, χρώμα ροζέ και έντονη γυαλάδα. Παράγεται από το μπούτι χοιρινό το οποίο αρχικά καθαρίζεται, αλατίζεται και μένει για περίπου 2 μήνες να στραγγίξει. Κατά τη διάρκεια των 2 αυτών μηνών πιέζεται σταδιακά και προσεκτικά για να μη σπάσει το κόκαλό του. Πλένεται αρκετές φορές για να φύγει το αλάτι και κρεμιέται σε σκοτεινό χώρο που αερίζεται καλά. Όταν στεγνώσει τελείως, κρεμιέται στον αέρα, σε θερμοκρασία δωματίου ή ελεγχόμενο περιβάλλον, και ωριμάζει για 1 χρόνο ή και παραπάνω. Περισσότερες πληροφορίες που αξίζει να δείτε κάντε κλικ εδώ

 

ΠΓΕ Mortadella Bologna.

Ένα τυπικό ιταλικό αλλαντικό που παρασκευάζεται με μείγμα χοιρινών κομματιών πρώτης ποιότητας. Έχει κυλινδρικό και οβάλ σχήμα, ροζ χρώμα και ελαφρώς πικάντικο αλλά έντονο άρωμα. Όταν κόβεται σε φέτες, η επιφάνεια της είναι λεία. Είναι σημαντικό η φέτα να περιέχει λευκές πέρλες λίπους. Οι ρίζες της ονομασίας της χρονολογούνται στο 1661, έτος κατά το οποίο ο καρδινάλιος Farnese δημοσίευσε μια ανακοίνωση που κωδικοποίησε την παραγωγή του και προέβλεπε, κατά κάποιο τρόπο, τις μέχρι και σήμερα ισχύουσες προδιαγραφές του προϊόντος. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

 

ΠΟΠ Mozzarella di Bufala Campana.

Η παραδοσιακή, αυθεντική ΠΟΠ μοτσαρέλα που παράγεται μόνο από γάλα νεροβούβαλων. Για πολλούς είναι το σήμα κατατεθέν της Ιταλίας. Ένα λαμπρό επιτραπέζιο τυρί. Με χρώμα πορσελάνινο λεπτό περίβλημα, ινώδη σάρκα, μαστιχωτή υφή και σφριγηλή δομή κατάφερε να εντυπωσιάσει και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο η μεγάλη εμπορική της επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην πρώτη ύλη παρασκευής της. Πλέον Μοτσαρέλα παράγεται σε πολλά μέρη της Ιταλίας, συνήθως από αγελαδινό γάλα η οποία καταναλώνεται και ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά έχει θέση και σε πολλές συνταγές μαγειρικής, όπως για παράδειγμα στην κλασική πίτσα Ναπολιτάνα. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

ΠΟΠ Parmigiano Reggiano.

Μπορεί η Mozzarella να θεωρείται από πολλούς ως το σήμα κατατεθέν της Ιταλίας αλλά ο βασιλιάς των Ιταλικών τυριών θεωρείται από πολλούς άλλους η Παρμεζάνα. Ένα τυρί με ιδιαίτερα  αυστηρό νομικό πλαίσιο για την προστασία της αυθεντικότητας και της καταγωγής του το οποίο ξεκίνησε  στην Ιταλία από το 1954. Είναι σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο, συνοδεύοντας, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης, ξηρά λευκά ή κόκκινα κρασιά, ενώ νοστιμίζει απίστευτα μακαρονάδες σαλάτες και άλλα πιάτα τριμμένο ή σε φλοίδες. Ίσως το μοναδικό τυρί που έχει χρησιμοποιηθεί ως εμπράγματη εγγύηση από τραπεζικά ιδρύματα για τη χορήγηση δανείων στους τυροκόμους. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.