Deligate

Όσπρια. Μόνο θετικά έχουμε ακούσει για αυτά. Η βάση της Μεσογειακής διατροφής. Οικονομικά προσιτά και ιδιαίτερα θρεπτικά συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια. Συνεισφέρουν ποικιλότροπα στην προστασία του περιβάλλοντος. Τιμώντας τα, ο FAO θέσπισε, μόλις το 2019, τη 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων.

Σήμερα που τα γιορτάζουμε είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε κάποια από αυτά να μας συστηθούν:

  • Φακή: μικροί σπόροι που τους βρίσκουμε πλέον σε διάφορα χρώματα (πράσινο, καφέ κόκκινο κ.α). Ιδιαίτερα πλούσιοι σε σίδηρο. Την καταναλώνουμε βραστή ως σούπα αλλά και σε σαλάτες
  • Φασόλια: Ποιος δεν έχει ακούσει για τα τσαούλια, τα μαυρομάτικα, τα μπαρμπούνια και τις χάντρες, τις βανίλιες, τους γίγαντες και τους ελέφαντες. Όλα τους ποικιλίες φασολιών πλούσιες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και διαιτητικές ίνες.
  • Κουκιά: Ανοιξιάτικοι μικροί πειρασμοί που συνδυάζονται τέλεια με τις πρώτες αγκινάρες της χρονιάς. Όσοι έχουν ανεπάρκεια ενζύμου G6PD πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό αυτό
  • Ρεβίθια: Εκτός από σούπα τα καταναλώνουμε και καβουρντισμένα. Είναι τα γνωστά σε όλους στραγάλια. Πλούσια σε υδατάνθρακες και με χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη,
  • Λούπινα: Χλωρά και ξεπικρισμένα συντηρούνται σε άλμη και καταναλώνονται ως σνακ.

 

Αυτά τα ταπεινά όσπρια μας έχουν κάνει υπερήφανους όχι μία ούτε δύο αλλά 9 φορές. Καταφέρνοντας να καταχωριστούν με τις ιδιαίτερες ονομασίες τους στα Μητρώα της Ε.Ε με τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις. Ονομασίες που μας ταξιδεύουν από την Καστοριά μέχρι τη Ρόδο και τη Σαντορίνη μέχρι τις Πρέσπες. Και που σύντομα θα μας ταξιδέψουν στη Λευκάδα και την Αμοργό