Deligate

Για ένα πιάτο φακής από την Εγκλουβή σας χαρίζω όλες τις λιχουδιές του κόσμου  είχε πει σε μια από τις υπέροχες εκπομπές του ο Ηλίας Μαμαλάκης. Και άδικο δεν είχε. Στο πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας, στην Εγκλουβή, φαίνεται ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος ένας πληθυσμός φακής που τα τελευταία 300 χρόνια εξελίσσεται παράλληλα με την εμπειρία των καλλιεργητών της. Ένας πληθυσμός φακής που υπερέχει. Όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεύση και το ευχάριστο άρωμα που αναδύει όταν μαγειρευτεί. Αλλά πολύ περισσότερο για την έντονα χυλωμένη κρεμώδη υφή που αποκτά και για τη μοναδική του περιεκτικότητα σε σίδηρο. Σχεδόν διπλάσια από την περιεκτικότητα των κοινών ποικιλιών φακής. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνου συλλέγεται από τους έμπειρους παραγωγούς και αφού κοσκινιστεί δεν προλαβαίνει… ούτε να αποθηκευτεί. Μέσα σε 3 μήνες το πολύ έχει εξαφανιστεί.  Όσοι γνωρίζουν κανονίζουν ώστε στις 6 Αυγούστου να είναι στη Λευκάδα. Εκεί στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου διοργανώνεται κάθε χρόνο πανηγύρι (την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δονάτου). Μια γιορτή όπου οι νοικοκυρές του χωριού μαγειρεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο φακές σε μεγάλα τσουκάλια και κερνούν τους επισκέπτες μαζί με ελιές, παστές σαρδέλες και κρασί. Όσοι την έχουν δοκιμάσει την έχουν λατρέψει. Όσοι την παράγουν την τιμούν. Πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια της Ομάδας Παραγωγών Φακής Εγκλουβής Λευκάδας για την καταχώρησή της στο μητρώο των ΠΟΠ προϊόντων. Με την περίοδο υποβολής ενστάσεων να ολοκληρώνεται σήμερα, σύντομα εκτιμούμε ότι θα λάβει την πρώτη της αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο. Ας κάνουμε λίγο υπομονή μέχρι να αποφανθούν και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και στη συνέχεια θα έχουμε έναν ακόμη εκπρόσωπο από την οικογένεια των οσπρίων στον κατάλογο των ευρωπαϊκών ΠΟΠ προϊόντων