Σίγουρα το έχετε δοκιμάσει σε μια από τις άπειρες παραλλαγές του. Σας προτείνουμε μια συνταγή για cheesecake που φτιάξαμε με τέσσερα υπέροχα ΠΟΠ προϊόντα: Κρητικό παξιμάδι, Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια Κατίκι Δομοκού και Κεράσι τραγανό Ροδοχωρίου.
Τρίβουμε τα παξιμάδια στο μπλέντερ να γίνουν χώμα και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα στην οποία έχουμε πρώτα λιώσει το βούτυρο. Με μια κουτάλα ανακατεύουμε να ενσωματωθεί το βούτυρο στα παξιμάδια και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αρωματικά –κανέλα, ξύσμα- και το μέλι. Στρώνουμε σε μια στρογγυλή φόρμα περίπου 23 εκατοστών με αποσπώμενα πλαϊνά. Πατάμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη στρώση μπισκότου. Τοποθετούμε για δέκα λεπτά στο ψυγείο.
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και με το fouette χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για ένα λεπτό και σε πιο δυνατή για τα επόμενα δυο λεπτά. Μόλις η κρέμα σφίξει είναι έτοιμη. Την στρώνουμε πάνω από το μπισκότο αφού βεβαιωθούμε ότι το μπισκότο έχει κρυώσει και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάζουμε τα κεράσια απύρηνα, τη ζάχαρη και το μισό ποτήρι νερό. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε το corn flour αφού πρώτα το διαλύσουμε στο υπόλοιπο μισό ποτήρι νερό. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να πήξουν ανακατεύοντας ήπια. Μόλις τα κεράσια πήξουν τα βάζουμε στο ψυγείο εφάπτωντας μια μεμβράνη στην επιφάνεια τους ώστε να μην πιάσουν όψη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για ένα περίπου τέταρτο και αφού κρυώσουν τα τοποθετούμε πάνω από την κρέμα τυριού. Αφήνουμε το γλυκό να δέσει όλο μαζί για δυο με τρεις ώρες στο ψυγείο. Με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε τις άκρες της φόρμας και έπειτα αφαιρούμε τα πλαϊνά. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε το cheesecake με ένα φυλλαράκι δυόσμου και λίγο ξύσμα λεμονιού.
Καλή σας απόλαυση
της Μαρίας Καπερώνη
pastry chef