Deligate

Οι ελέφαντες της Καστοριάς ανήκουν σε μια μεγαλύτερη και αγαπημένη ομάδα ελεφάντων της χώρας μας, στους αγαπημένους μας ελέφαντες της Βόρεια Ελλάδας, στους οποίους έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν. Κι όταν λέμε ελέφαντες της Ελλάδας δεν αναφερόμαστε στα συμπαθέστατα και ογκωδέστατα ζωάκια της Αφρικής αλλά στους γνωστούς σε όλους μας γίγαντες, τα φασόλια. Πάμε, λοιπόν, να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Τα Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς είναι φημισμένα σε όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά και στις αγορές του εξωτερικού για το σύνολο των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Έτσι, το μέγεθος, η εμφάνιση, ο λεπτός φλοιός, η βραστικότητα τους, η νοστιμιά τους και η υψηλή βιολογική τους αξία είναι χαρακτηριστικά που τα κάνουν να πλεονεκτούν έναντι των φασολιών άλλων περιοχών.

Τα Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς παράγονται από σπόρο υγιή που εξασφαλίζεται από ντόπιο πολλαπλασιαστικό υλικό του είδους Phaseoluw coccineus.

Ο εντοπισμός των πιο εύρωστων και υγιών φυτών και η επιλογή και διαλογή του σπόρου , γίνεται με αυστηρά κριτήρια, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την γενετική καθαρότητα του. Οι ντόπιοι παραγωγοί, πάνω από 400 χρόνια τώρα , ακολουθούν πιστά την παράδοση αυτής της καλλιεργητικής διαδικασίας, στην οποία οφείλεται κατά πολύ η σταθερά υψηλή ποιότητα του προϊόντος.

Οι ετήσιες εκθέσεις και γιορτές φασολιού κατέχουν ξεχωριστή θέση στα έθιμα της περιοχής. Την περίοδο της συγκομιδής του προϊόντος και μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές αναδεικνύεται ο ιστορικός δεσμός της περιοχής με το προϊόν. Στην ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή επέτειο του θανάτου του Παύλου Μελά, οι εκδηλώσεις κλείνουν με την προσφορά αποκλειστικά φασολιών στους επίσημους προσκεκλημένους. Στα Λακκώματα δε, γίνεται η ετήσια Έκθεση-Γιορτή φασολιών με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τα φασόλια είναι τροφή πλούσια σε λευκώματα. Η πρωτεΐνη τους αντιπροσωπεύεται από την Φασεολίνη, η οποία περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, που δεν μπορούν να βιοσυντεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ένα βιολογικά πλήρες λεύκωμα και σε παραπλήσια εκατοστιαία αναλογία με την πρωτεΐνη του κρέατος. Έτσι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός “κρέας των φτωχών” που έχει δοθεί στα φασόλια.

Ένα απλό παραδοσιακό φαγητό που μπορεί να θέλει τον χρόνο του και την τεχνική του για να φτιαχτεί αλλά πάντα σε αποζημιώνει. Αντίθετα από την εθνική μας φασολάδα, που είναι συνδεδεμένη με το κρύο του χειμώνα, οι γίγαντες στον φούρνο, απλοί ή ψημένοι μαζί με λουκάνικα είναι παντός καιρού. Τρώγονται χειμώνα καλοκαίρι, ζεστοί και κρύοι, ως κυρίως πιάτο αλλά και ως μεζές ορεκτικός για το ούζο ή το τσίπουρο.

Και δε θα σας αφήσουμε έτσι. Σας έχουμε και συνταγή για να τους απολαύσετε:

Για να τους ετοιμάσουμε χρειαζόμαστε

½ κιλό Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς

100 γρ. ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια

1 καρότο

3 κλωνάρια σέλινο

2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

1 ½ κ.γ αλάτι χοντρό

1 κ.γ. ζάχαρη

½ κ.γ. πιπέρι ή μπούκοβο

Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό τουλάχιστον για 12 ώρες. Τους βάζουμε να βράσουν σε μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα. Όταν βεβαιωθούμε ότι τα φασόλια είναι βρασμένα καλά, σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους.

Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα σε 100 γραμμάρια λάδι. Προσθέτουμε το καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες και το σέλινο και τέλος το αλάτι, τη ζάχαρη, και το ή μπούκοβο.. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και τότε προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει (περίπου ένα λίτρο) και τον πελτέ. Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις (περίπου 10 λεπτά). Στη συνέχεια ρίχνουμε και τους γίγαντες για να βράσουν για άλλα 10 λεπτά. Αδειάζουμε σε ένα ταψί, το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι γίγαντες.

Καλή σας όρεξη