Deligate

Σαγανάκι, ένας εύκολος και απλός μεζές που έχει μόνο μια δυσκολία: ποιο τυρί να χρησιμοποιήσουμε. Οι επιλογές μας πολλές!

Από τα ελληνικά λευκά τυριά πέρα από την απόλυτα γνωστή φέτα προτείνουμε το ΠΓΕ τυρί της Πόσιας ή αλλιώς Κρασοτύρι της Κω και το ΠΟΠ Καλαθάκι Λήμνου. Για πιο πιπεράτη γεύση μπορείτε να δοκιμάσετε και την ΠΟΠ Σφέλα από τη Λακωνία ή τη Μεσσηνία

Από τα κίτρινα τυριά προτείνουμε το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, τη Γραβιέρα Νάξου και τη Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού όλα τους τυριά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Τα λευκά τυριά, επειδή είναι πιο μαλακά τα κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ. Τα κίτρινα τυριά καθώς είναι πιο σκληρά μπορούμε να κόψουμε σε πιο λεπτές φέτες (1-1,5 εκ.)

Βρέχουμε με κρύο νερό τα κομμάτια και μετά τα αλευρώνουμε. Το αλεύρι θα μας δώσει τη χρυσή κρούστα όταν ψηθεί.

Σε ένα μικρό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, βάζουμε τη φέτα του τυριού και τηγανίζουμε για λίγο και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσει (περίπου 2 λεπτά από κάθε μεριά).

Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό, στάζοντας από πάνω λίγο λεμόνι και το συνοδεύουμε με ούζο ή τσίπουρο.

Το όνομα σαγανάκι προέρχεται από το τουρκικό sahan (σαχάν), τηγάνι, δηλαδή το ομώνυμο σκεύος μέσα στο οποίο συνήθως προετοιμάζεται.

Καλή σας όρεξη !