Deligate

Όχι δεν πρόκειται για κάποιο καινούριο εστιατόριο με θαλασσινά. Ούτε για κάποιο delicatessen με νησιωτικά προϊόντα. Είναι μόνο δύο λέξεις που συμπυκνώνουν κάτι μοναδικό: την πανίσχυρη νησιωτική μας ταυτότητα. Μια ταυτότητα που εκφράζεται μέσα από ανεπανάληπτες γεύσεις που κρύβουν μέσα τους τον πλούτο της αυτάρκειας.

Η λιγοστή γη, η μπόλικη αρμύρα, οι μικρές παραγωγές ποτέ δεν λύγισαν τις νοικοκυρές των νησιών μας. Αντιθέτως, μπολιάστηκαν με τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους. Το αποτέλεσμα; Μια ιδιαίτερη κουζίνα, με γεύσεις καθαρές και, μυρωδιές που μας ταξιδεύουν.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα κύματα του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους να μας ταξιδέψουν. Όχι για να καταγράψουμε συνταγές αλλά για να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που κάνει τη νησιωτική κουζίνα τόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Η αυθεντικότητα της; Η παραλλακτικότητα της; Οι συμβολισμοί της;  Όλα μαζί;

Κυρίαρχο στοιχείο της είναι η αυθεντική της σχέση με τη γη και τη θάλασσα. 

Μια σχέση που διαιωνίζεται μέσα από προϊόντα όπως τα βότανα, τα όσπρια, το ψάρι, τα λαχανικά, το κρέας. Προϊόντα που όχι μόνο συνεχίζουν να παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και να αξιοποιούνται με ποικίλους τρόπους. Άλλοτε πρωταγωνιστώντας σε γευστικές δημιουργίες και άλλοτε μεταμφιεζόμενα στα απόλυτα συνοδευτικά.

Εκεί όμως που πρωτοστατεί η νησιωτική κουζίνα είναι …. στην κυκλική οικονομία. Τον όρο αυτό, τον οποίο θα συναντούμε όλο και πιο συχνά τα προσεχή χρόνια, οι νοικοκυρές των νησιών τον έχουν κάνει πράξη εδώ και αιώνες. Το «τίποτα δεν πάει χαμένο» υπήρξε για αυτές τρόπος ζωής. Το ψωμί που περίσσευε μετατρέπονταν σε παξιμάδι. Το λιγοστό κρέας καπνίζονταν για να γίνει λουκάνικο ώστε να διατηρηθεί στο χρόνο. Τα φρούτα όταν δεν καταναλώνονταν ωμά μετατρέπονταν σε γλυκά του κουταλιού η μαρμελάδες. Τα λαχανικά σε τουρσιά. Λύσεις λειτουργικές, γευστικές και απολαυστικές.

Και μαζί με την κυκλική οικονομία οι νοικοκυρές των νησιών μας κατάφεραν να συνοδεύσουν τις γευστικές τους δημιουργίες με έναν πλούσιο συμβολικό χαρακτήρα. Όλες τους οι ευχές, οι φόβοι, οι ελπίδες και οι προκαταλήψεις εκφράστηκαν και συνεχίζουν να εκφράζονται μέσα από λιτούς και περίπλοκους συνδυασμούς τροφών που προσφέρονται σε κάθε γιορτή, θρησκευτικό μυστήριο και κοινωνικό γεγονός.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν λεπτομερέστερα τη νησιωτική κουζίνα τους συστήνουμε να αναζητήσουν την εξαιρετική έκδοση «Κύματα Γεύσεων», του Δικτύου Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας, Νήσων Περίπλους.